Összeesküvőnek tartották és megölték a Boko Haram egyik parancsnokát

Fotó: AFP / PIUS UTOMI EKPEI

-

Súlyos válságban lehet a nigériai terrorcsoport.


A Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau bejelentette, megölte a szervezet egyik parancsnokát, mert szerinte összeesküvést szőtt ellene. A bejelentés alapján úgy tűnik, hogy a nigériai dzsihadista szervezet megosztott, és testvérharcok zajlanak benne.

A szervezet tagjainak szánt – és ki is szivárogtatott – hangfelvételen Shekau azt mondta: megölte Tasiút, azaz Abu Zimmirát. A parancsnok a Boko Haram több videofelvételén szerepelt szóvivőként, többek között azon is, amelyben a csoport 2014-ben magára vállalta a chiboki iskolás lányok elrablását. Shekau 2009, az alapító Mohamed Yusuf halála óta vezeti a Boko Haramot.

Yan St-Pierre, a MOSECON tanácsadója szerint a bejelentés valós, a csoport tagjai jó ideje aggódtak Tasiu eltűnése miatt. Szerinte Shekau így akart üzenetet küldeni a harcosainak.


Éles viták

A Boko Haram akcióinak legalább 20 ezer halottja és 2,6 millió belső menekültje van, Shekau pedig a csoport legismertebb vezére. Tavaly augusztusban azonban az Iszlám Állam – amelynek a Boko Haram 2015-ben esküdött hűséget – Abu Moszáb al-Barnávit, az alapító Mohamed Yusuf fiát nevezte ki a nyugat-afrikai Iszlám Állam élére.

Barnávi és a jobbkeze, Mamman Nur már akkor is Shekau diktatórikus hajlamairól beszéltek, és azzal vádolták meg, hogy paranoiás rohamaiban meggyilkolta a szervezet több vezetőjét.

Nnamdi Obasi, az ICG elemzője szerint a hangfelvétel megerősíti a Shekau és a parancsnokai közötti, a stratégiával, a taktikával és a logisztikával kapcsolatos éles vitákat.