Összeesküvés-elméletek övezik az amerikai napfogyatkozást

Fotó: Getty Images / Clive Mason

-

99 év után ismét napfogyatkozás lesz az Amerikai Egyesült Államok teljes összefüggő területén. Néhányan a világvégét látják benne.


Teljes napfogyatkozást láthatnak az USA 14 államában élők augusztus 21-én, hétfőn. Az összefüggő 48 állam közül a többi vidéken is legalább részleges napfogyatkozást figyelhetnek meg az amerikaiak. A látványos jelenség Oregonból indul délelőtt kilenc óra után, és Dél-Karolinában fejeződik be délután négykor.
A napfogyatkozás részlegesen Északnyugat-Európában is látszódni fog: Izlandon, Írországban és Skóciában az elejétől végéig megfigyelhetik a részleges napfogyatkozást. Nagy-Britannia többi részén, Norvégiában, Hollandiában és Belgiumban viszont a naplemente megzavarja a jelenséget, ezért az kevésbé lesz látványos. Közép-Európában, így Magyarországon is bőven lemegy a nap erre az időszakra, ezért innen egyáltalán nem lehet megfigyelni.


A turizmust is fellendíti

Az USA-ban több, mint a lakosság fele 400 mérföldön belül él ahhoz a sávhoz képest, ahol a teljes napfogyatkozást látni lehet. Rengeteg embert várnak a sávon belül lévő városokban, a szállodák is felkészültek a rohamra.
Nagy-Britanniában is várják a részleges napfogyatkozást. Londonban és Manchesterben este 8 óra után néhány perccel lehet majd a legjobban megfigyelni, ha nem lesz felhős az ég.
A NASA egy térképen is megmutatja, hol lesz teljes a napfogyatkozás az Egyesült Államokon belül.


Az áltudósok is lelkesen várják

Az X bolygóban vagy Nibiru nevű bolygóban hívők szerint a napfogyatkozás egy előjele a közelgő világvégének - írja a Telegraph. Azt mondják, szeptember végén ez a bolygó a Földbe fog csapódni, a NASA szerint viszont ez a bolygó nem is létezik.
Az elmélet hívői bibliai fejezetekre hivatkoznak, ahol azt írják, a világvége előtt lesz egy nap, amikor a napfelkelte sötét lesz. Azt is mondták, hogy a napfogyatkozás Oregonban kezdődik - ez az USA 33. állama -, és Dél-Karolinában, a 33. szélességi fokon ér véget. 99 éve volt utoljára ilyen napfogyatkozás, és az elmélet egyik híve pont szeptember 23-ra, 33 nappal a napfogyatkozás után sejti a világvégét.
Hasonlóan a Nibiru bolygó becsapódását várták 2012 végén is, akkor a maja naptárra hivatkozva jósolták meg a világvégét. Bár a mostani, napfogyatkozásos elméletre nem reagált a NASA, a 2012-es esetnél elmondták,


a Nibiru létezése egy internetes fikció, nincsenek tényeken alapuló bizonyítékaik a létezésére.

Miért pont most?

A napfogyatkozás pontosan 18 évvel és 11 nappal az után lesz, hogy 1999. augusztus 11-én is teljes napfogyatkozás volt, amit ráadásul Magyarországon is láthattunk. Ez a két napfogyatkozás egy sorozat tagja, ugyanis pontosan 18 év és 11 nap különbséggel mindig különböző intenzitású és látványosságú napfogyatkozás szokta elérni a Földet. A következő 2035. szeptember 2-án lesz, ezt legjobban Kínából, Észak- és Dél-Koreából és Japánból lehet majd látni, de az Oroszországban és a Kazahsztánban élők is megfigyelhetik részlegesen.
Magyarországon teljes napfogyatkozást legközelebb 2081. szeptember 3-án láthatunk.