Összeérnek a szálak a kölni zaklatás és a párizsi támadás ügyében

Fotó: MTI/EPA/DPA / MAJA HITIJ

-

A férfi, akit a francia fővárosban lelőttek, mert késsel rontott egy rendőrőrsre, testi sértésért és szexuális zaklatásért is ült börtönben Kölnben. Lehetséges, hogy a molesztálásokban is részt vett.


A múlt csütörtökön egy párizsi rendőrkapitányságnál lelőtt Iszlám Állam szimpatizáns szír férfiről kiderült, lehetséges, hogy ott volt a kölni szilveszteri molesztálásoknál.


Walid Salihi, akiről azt gondolják, hogy a tízes évei végén, vagy a húszas évei elején jár, 2014-ben már egyszer letartóztatták Kölnben, miután egy éjszakai klubban szexuálisan zaklatott nőket. A férfi nemi szervét dörzsölte oda nőkhöz, és megfogdosta az intim testrészeiket – egy német rendőrségi jelentés szerint.

Egyik barátját letartóztatták a kölni szilveszteri molesztálásokat követően, abban az ügyben már több mint 500 panasz érkezett a rendőrséghez. Ebből arra következtetnek, hogy Salihi is ott lehetett még a német városban újévkor, és ezután utazott ki Párizsba – írta a Bild.

Walid Salihi múlthét csütörtökön támadott meg Párizs északi részén egy rendőrkapitányságot. Kezében egy kés volt, rajta pedig egy álrobbanómellény, amiről csak később derült ki, hogy nincs benne robbanószer. Egy papírt is találtak nála, amelyben hűséget fogadott az Iszlám Államnak.

A német hatóságok megerősítették, hogy Salihi mintegy 100 kilométerre északra Kölntől, Recklinghausenben egy menekültszálláson élt, és egyszerre hét álnevet is használt. A tartományi büntetés-végrehajtási hivatal vezetője, Uwe Jacob a férfi mozgásáról és hátteréről csak annyit tudott elmondani, hogy „nem tudjuk, ki ez a férfi valójában”.Ők úgy tudják, hogy Walid Salihinek hívták, 18 éves volt, aki Németországban kért menedéket. Franciaországban azonban azt mondta, 20 éves, Marokkóból érkezett, és Tarek Belgacemnek hívják.

A francia rendőrség a lelövése után az 1995-ben született Sallah Aliként azonosította, aki a marokkói Casablancából származik, hajléktalanként élt, és egyszer lopásért már letartóztatták Dél-Franciaországban.

Németországban töltött rövid ideje alatt háromszor is a rendőrök látókörébe került: ült már kábítószer-birtoklásért, testi erőszakért, lopásért, és engedély nélküli fegyvertartásért.

Az egyik szobatársa a német Bildnek úgy nyilatkozott, hogy nagyon gyorsan dühbe jött, főleg, ha vallási kérdésekről volt szó.


Minden hitetlen értéktelen volt neki, és meg kellett halniuk.

A különböző álnevek használatával azonban elkerülte, hogy deportálják.


2011 januárjában Romániában kért menedéket, áprilisban Ausztriában, októberben Olaszországban, a 2013 januárban pedig Svájcban. Ekkor még nem volt vége a menedékkérelmeinek, 2014 januárjában Németországban, majd a következő hónapban újra benyújtott egyet Romániában, ezt követően 2015 márciusában Svédországban, végül újra Németországban még augusztusban, ekkor került Recklinghausenbe.

A Bild szerint érthetetlen, hogyan kerülte el a férfi minden egyes alkalommal a kiutasítást, hiszen a regisztrálások és a letartóztatások alkalmával is ujjlenyomatot vettek tőle.