Összedugta a fejét a CDU, Merkel is szigorítana a menekültpolitikán

Fotó: MTI/EPA/DPA / MAJA HITIJ

-

A német CDU vezetése szombaton Mainzban tanácskozott. Angela Merkel is azt nyilatkozta: megfontolják, hogyan lehet könnyebben kiutasítani a szilveszteri, kölni molesztálásokban résztvevő bevándorlókat. A szélsőjobboldali Pegida demonstrációt szervezett Köln főpályaudvaránál.


A szilveszteri kölni támadások után vita kezdődött Németországban a sokak által túl megengedőnek tartott menekültpolitikáról, mivel a jelenlegi szabályok szerint a menedékkérőket csak akkor lehet kitoloncolni, ha minimum 3 évre elítélték őket, és az életük nincs veszélyben ott, ahonnan jöttek.

Angela Merkel szerint a német belügyi és igazságügyi tárca megvitatják, hogy milyen intézkedések hozhatók. A CDU elképzelései szerint mindenkit ki lehetne toloncolni, akit szabadságvesztésre ítéltek, annak időtartamától függetlenül.

A német sajtó meglehetősen megosztott, egyben óvatos a szilveszteri történésekkel kapcsolatban. A Süddeutsche Zeitung szerint például Kölnben nem a jogszabályok elégtelensége volt a baj, hanem hogy a rendőrség nem tudott érvényt szerezni nekik. A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Der Spiegel elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy az események kapcsán megrendült a bizalom a kancellárban.

Szilveszterkor nemcsak Kölnben, hanem Hamburgban és Stuttgartban is molesztáltak nőket. A hatóságok eddig 31 gyanúsítottat azonosítottak, köztük 18 menedékkérőt. Kilencen Algériából, nyolcan Marokkóból, négyen Szíriából és öten Iránból érkeztek. Másik 21 embert a kölni főpályaudvarnál történt zaklatások miatt gyanúsítanak, de azt nem tudni, hogy közöttük hány menedékkérő található. A rendőrséghez összesen 170 bejelentés érkezett különböző támadásokról, melyek közül 117-ben molesztálás is történt. Két nőt megerőszakoltak.

A kölni rendőrkapitányt nyugdíjazták, amiért visszatartotta az információt a történtekről, elsősorban a támadók származásáról.