Összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel Kijevben

Fotó: AFP/Sergei Supinsky / AFP/Sergei Supinsky

A tüntetést korlátozó törvény ellen demonstráltak Kijevben a Függetlenség téren, majd a parlament elé vonuló tüntetők összecsaptak a kormánynegyedet védő rohamrendőrökkel.


Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők különféle tárgyakat, pirotechnikai eszközöket dobálnak a rendőri kordon felé, a hatósági buszok ablakait verik botokkal. Egyes források szerint a rendőrök könnygázgránátot vetettek be. A legsúlyosabb a helyzet a Dinamo stadionnál, ahol a tömegnek sikerült egy rendőri buszt eltolnia, a rendvédelmiek kordonján viszont így sem sikerült egyelőre áttörniük. Néhányan a tüntetők közül a buszok tetején állva a „forradalom” szót skandálják. Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekszik csillapítani a kedélyeket. Az egyik vezető civil aktivista a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy a Majdan (Függetlenség tere) tüntetői között növekszik az elégedetlenség az ellenzéki politikusokkal szemben. Mint írta, a vasárnapi nagygyűlésen is több kritikus, csalódottságról tanúskodó megjegyzést hallott a körülötte állóktól. Délutáni jelentések szerint a könnygáz bevetése után sem tágítottak a tüntetők, s utcaköveket kezdtek el felszedni. Parlamenti képviselők eközben arról számoltak be, hogy a rendvédelmi szervek vízágyúkat vezényeltek a tüntetők feloszlatására a mínusz tíz fokos fagyban. Becslések alapján mintegy kétezren vesznek részt a rohamrendőrökkel folyó összecsapásban. Közben a Majdanon továbbra is tartott a békés demonstráció.


Új hullám, új törvények, új alkotmány?

A kijevi ellenzéki vezetők a január elején elfogadott, általuk alkotmánysértőnek minősített törvények szabotálására szólították fel híveiket, újabb lendületet kaptak a tüntetések: a január 19-i nagygyűlésre médiabecslések szerint legalább százezren, más források szerint mintegy félmillióan mentek el a Függetlenség terére (Majdan). Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője fejvédő sisakban jelent meg a színpadon, így tiltakozva az ellen, hogy a jogszabályok egyike megtiltotta a sisak és maszk viselését a tömegmegmozdulásokon – aki ilyet hord, le kell tartóztatni. A tüntetők között ugyancsak sokan viseltek sisakot, karneváli maszkot, néhányan pedig fazekat, műanyag vödröt húztak a fejükre, így demonstrálva a fejvédőt tiltó törvény ellen. Vitalij Klicsko rendkívüli elnökválasztás kiírását sürgette. Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt jelenlegi vezetője bejelentette, hogy „népi parlamentet” hoznak létre, amelynek a „legitimitást az ukrán néptől kell kapnia”. Ezután a nép támogatásával menesztik Viktor Janukovics elnököt, és új alkotmányt fogadnak el. „Népi gyűlést kezdeményezünk. Az ukrán nép történelme során először saját alkotmányt készít” – jelentette ki az ellenzéki vezető. A tüntetéseket szabályozó törvények módosításával kapcsolatban amerikai és uniós hivatalnokok is aggályaikat fejezték ki. Az ellenzék szerint ezzel Viktor Janukovics és az őket támogató politikusok puccsot követtek el. A törvény ugyanis tiltja például a sátrak, színpadok és egyéb tüntetésekhez használatos eszközök felhúzását, ha azok nem voltak korábban engedélyeztetve.