Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Kijevben

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Közös tüntetést szerveztek kedd délutánra az ukrán ellenzéki pártok. Egy csoport megpróbált a rendőrökön keresztül a parlamentbe jutni.


Több ellenzéki párt és társadalmi szervezet szervezett közös tüntetést a kijevi parlament elé kedd délutánra. A parlamentet fémkordonnal vették körbe a hatóságok, de a tüntetők egy csoportja megpróbált átjutni, és összecsapott a kordont védő rendőrökkel.


Szélsőségeseket is meghívhattak

A 112.ua hírportál szerint a szervezők között lehet Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, akit korábban megfosztottak ukrán állampolgárságától. Lviv polgármestere, és pártja, az Önsegély (Szamopomics), valamint Julija Timosenko korábbi miniszterelnök, és pártja, a Haza is csatlakozott a megmozduláshoz. A tüntetésre meghívhatták a


szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistáit is.

A tüntetők a parlamenti mentelmi jog eltörlését, egy korrupcióellenes bíróság felállítását és a választási rendszer megváltoztatását követelik. Délig körülbelül négyezer tüntető érkezett a parlament elé, akik


sátrakat kezdtek felállítani.

Azt mondták, csütörtökig maradnak, akkor vitatja meg a parlament a követeléseiket. A szervezők összesen tízezer tüntetőt várnak csütörtökig.

A hatóságok 3500 emberrel vonultak a helyszínre, ebből ötszázan közvetlenül a parlamentet védik. A kormány székházának utcáját lezárták, és a parlament környékéről is kiterelték a forgalmat.