Összecsapott az MTA és az MNB

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági Bizottsága állásfoglalásában kritizálta az Magyar Nemzeti Bank alapítványainak közpénz-felhasználási gyakorlatát, valamint azt, hogy az MNB a magyar felsőoktatás minőségbiztosítási intézményrendszerét megkerülve, létező doktori iskolák támogatásán keresztül és azokon belül hoz létre új képzéseket. Az MNB szerint személyes támadás húzódik meg a nyilatkozat mögött, és perelni fog.


Az MTA érvelése szerint azért problémás az MNB felsőoktatás-támogatási gyakorlata, mert az így létrejövő programokat nem hagyta jóvá a Magyar Akkreditációs Bizottság.

AZ MTA Közgazdasági Bizottsága különösen kritikusnak tekinti, hogy a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskola keretében indított Geopolitika Programot, amit az MNB támogat és inspirált.

Felhívják a figyelmet, hogy a doktori iskola korábban 10 hallgatóról az MNB támogatásával 62-re növelte a létszámát, amihez legalább 20-30 témavezetőre lenne szükség geopolitika témában, de az MTA szerint jelenleg egy ilyen szakember sincs Magyarországon.

Az MTA állásfoglalásában nem kritizálja a Pécsi Tudományegyetemet, amely intézményben valójában akkreditálva van az említett doktori képzés.

Az MNB válaszában közölte, hogy az alapítványok átláthatóan működnek, majd hozzátette a magyar gazdaságpolitikai célok megvalósulását a közgazdaságképzés és a pénzügyi oktatás megújításában és támogatásában látják.

Az MNB szerint az MTA kritikája valójában a Közgazdaság-tudományi Bizottság tag Bokros Lajosnak és az elnökhelyettes Mihályi Péternek a személyes támadása, majd hozzáteszik magát Mihályi Pétert is támogatja az MNB, az általa szerkesztett szaklap támogatásán keresztül.