Összecsapások az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezmény miatt

Fotó: MTI/AP / Michel Spingler

-

Brüsszelben tüntettek a CETA miatt, amelyet vasárnap írtak alá. Több pontját számos EU-tagállam, köztük Magyarország is ellenzi.


A megállapodást Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és az EU magas rangú képviselői írták alá. Az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény (CETA) lebontja az EU és az észak-amerikai ország közötti kereskedelmi akadályokat.

Tüntetők egy csoportja bejutott egy lezárt területre, ahol vasárnap ünnepélyesen aláírnák a történelmi egyezményt Kanada és az Európai Unió között. Ennek értelmében eltörölnének szinte minden vámterhet, amivel 11 milliárd euró takarítható meg évente – írja az Euronews.

A rendőrök legalább 15 embert letartóztattak. A tüntetők szerint a nagyvállalatoknak túlhatalmuk lenne, és sok kis mezőgazdasági termelő rosszul járna a megállapodással.
Az európai országok közül utoljára Belgium adott zöld utat az egyezménynek, miután a vallon tartományi parlament először nem hagyta jóvá a megállapodást, melynek t
öbb pontját számos EU-tagállam, köztük Magyarország is ellenzi.

Vallónia október közepén megvétózta a CETA elfogadását, s csak azután vonta vissza döntését, hogy számos engedményt kapott cserébe. Ezek közül a legfontosabb, hogy a térségbe érkező külföldi befektetőknek nem lesz joguk arra, hogy a helyi szabályozások megváltoztatására kényszerítsék Vallóniát – írja a hvg.hu.

Az ellenzők szerint az egyezmény lehetővé teszi a multinacionális vállalatok számára, hogy elérjék a nemzeti parlamentek által elfogadott törvények megváltoztatását. Az ellenkezést növeli, hogy a CETA egy sokkal jelentősebb, az EU és az USA közötti hasonló megállapodás, a TTIP előfutárának tekinthető. E megállapodás életbelépése után sérülhetnek az európaiak fogyasztóvédelmi, illetve egészségügyi jogai.

A CETA támogatói szerint viszont azt követően, hogy a Kanada és az EU közötti kereskedelmet eddig sújtó vámok 99 százaléka eltűnik, a forgalom értéke évente 12 milliárd dollárral emelkedik majd.

Az egyezmény átmeneti hatállyal lép életbe azt követően, hogy a dokumentumot jóváhagyja az Európai Parlament is. Az ottani szavazásra év végén vagy a jövő év elején kerülhet sor.