Összecsapás a határon - kimozdították a kerítést

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A régi röszkei határátkelőnél van balhé. Most nem annyira éles a helyzet, patthelyzet van. A rendőrök „testükkel védik a határt.” A TEK-esek négy páncélossal sorakoztak fel a rendőrök mögé. Bevetették a vízágyút is. A legfrissebbekről ebben a cikkünkben olvashat.


A Szeged Ma tudósítója szerint feszült a hangulat a régi röszkei határátkelőnél. A menekültek egy csoportja nagy hévvel rángatta a kerítést, szemben teljes menetfelszerelésben több mint 100 rendőr van a helyszínen.


A rohamrendőrök könnygázzal próbálják megfékezni a tomboló tömeget, „az ellenszél azonban nehezíti a dolgukat.”A menekültek műanyag palackokkal és kövekkel dobálják a rendőröket. A menekültek egyszer már ki tudták lökni a kerítést a helyéről, de a rendőrök visszatették azt.Helyszínen lévő tudósítónk azt mondta, több ezer ember van a régi határnál. Közvetlenül a határ előtt szűkül össze az út, ott állnak pajzsos, sisakos rendőrök, akik elállják az utat, velük szemben több száz menekült, olykor nekifeszülnek a kerítésnek. A rendőrök mögöttük vízágyú is van, ezt néha megmozgatják. Három körül még mindig volt, aki a könnygáz miatt mosta ki a szemét.

A tömeg azt skandálja, hogy nem akarnak táborba menni, dobálják a rendőröket műanyag flakonokkal. Tudósítónk jelentése szerint patthelyzet alakult ki a helyszínen: sok menekült leült a kerítés előtt, és azt kiabálják, nyissák ki. Van, aki hangosbemondóval, tört angolsággal próbál a rendőrök szívére hatni, de ők nem mozdulnak. A tömegben elkezdett terjedni, hogy „öt perc múlva kinyitják a kaput.” Helikopter köröz a tömeg fölött, a rendőrség néha bemond valamit arabul, ami „nem tetszik a tüntetőknek.” A Szeged Ma szerint a helyszínre kivonult 100 TEK-es, négy páncélossal álltak be a rendőrsorfal mögé. A rendőrség bevetette a vízágyút és könnygázt fújt, miután a tüntetők kövekkel dobálták őket, és vélhetően megpróbálták áttörni a sorfalat. Szabályos utcai harc alakult ki a rendőrök és a menekültek között, erről itt olvashat.

Vannak, akik azt remélik, még átjuthatnak Magyarországra, hátrébb viszont már bontják a sátrakat. Főleg osztrák és német önkéntesek magyarázzák, hogyan kell Zágrábba menni. Sokan nem ismerik az útvonalat, ezért nem indulnak. Megjelentek szabadkai taxisok is, akik 60 euróért viszik fejenként a menekülteket a 30 kilométerre lévő Szabadkára. A szerb rendőrség nagyjából csak a forgalmat irányítja.„A testükkel védik a rendőrök az államhatárt”

A Röszke II. közúti határátkelőhelyen fél három körül a magyar-szerb határ túloldalán feltorlódott tömeg agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput - közölte a rendőrség, a fent idézett címmel kiadott közleményében. „A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a magából kivetkőzött emberek megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.” Közlésük szerint a rendőrségi intézkedés arányos és jogszerű.


Az orosz állami tévé, az RT élő közvetítését a régi röszkei átkelőtől itt, illetve az alábbi tweeten követheti.
Az orosz tévé a másik röszkei átkelőnél, az autópályásnál is jelen van, de közvetítéséből az látszik, hogy ott – bár több menekült várakozik, mint a régi átkelőnél – nyugalom van.