Összeállt az ellenzék a családon belüli erőszak ellen

Forrás: MTI/Illyés Tibor

-

Az MSZP-s, LMP-s képviselők és az Együtt független országgyűlési képviselője hétfőn közösen nyújtott be határozati javaslatot az Országgyűlésnek az isztambuli egyezmény elfogadásáról, bírálva a kormányt, hogy bár két éve aláírta a dokumentumot, szerintük semmit sem tesz azért, hogy annak tartalma a magyar jogrendszer része legyen.


Szél Bernadett, az LMP politikusa hangsúlyozta: nem fogják hagyni, hogy a kabinet eltussolja az egyezmény ügyét, de azt sem, hogy a kormányzat ne biztosítson elegendő forrásokat a családon belüli erőszakkal kapcsolatos probléma kezelésére. Szél Bernadett 8 milliárd forint elkülönítését javasolja a jövő évi büdzsében például a krízisközpontok fejlesztésére, azokban ugyanis elmondása szerint tizedannyi férőhely van, mint ahányra szükség lenne. Kijelentette azt is: a civil szervezetek becslése szerint Magyarországon 223 ezer nő él jelenleg bántalmazó kapcsolatban.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselője azt hangsúlyozta, hogy az élsportban is tenni kell az erőszakos cselekmények ellen, az UNICEF jelentése szerint ugyanis ott a nők 30 százaléka érintett szexuális erőszakban, de a fizikailag vagy lelkileg bántalmazottak aránya ennél sokkal nagyobb.

Emlékeztetett: bár a Kiss László-ügy kirobbanása után levélben kereste fel Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint Gyárfás Tamást, az úszószövetség elnökét, hogy tájékozódjon tőlük a magyarországi helyzetről és az erőszak megelőzésének módjáról, leveleire nem kapott választ.

Az előterjesztés harmadik benyújtója Bangóné Borbély Ildikó (MSZP).