Összeállt a Fidesz új vezérkara

Forrás: MTI

-

A Fidesz novemberi kongresszusán várhatóan Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Pelczné Gáll Ildikót választják meg a párt alelnökeinek. Orbán Viktor a belső átrendeződéseket igyekszik minél gyorsabban lezárni, hogy ne ártson a párt népszerűségének.


A Lázár–Rogán-konfliktus és a Fidesz elnökségének átalakulása a kormánypárton belüli helyezkedésekre irányította a figyelmet. A posztokért folytatott küzdelmek árthatnak a párt népszerűségének, a Fidesz ezért minél gyorsabban igyekszik lezárni az erről szóló vitákat. Valószínűleg erre utalt Orbán Viktor az elmúlt hetekben többször is arról beszélt, sosem jó, ha a politika a politikusokról szól.

Rogán Antal miniszteri kinevezésével teljesült Lázár János akarata, így a jelek szerint rendeződött a két politikus vitája. Időközben eldőlt az is, hogy a Fidesz novemberi 15-i kongresszusán kik lesznek a pártvezetés tagjai. Orbán Viktor elnöki pozíciója megkérdőjelezhetetlen. Információink szerint a négy alelnök várhatóan Gulyás Gergely, Kubatov Gábor, Németh Szilárd és Pelczné Gáll Ildikó lesz.


Három hely üresedett meg

A jelenlegi alelnökök közül Lázár János, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán nem száll újra ringbe. Lázárból a korábbi tisztújítás óta miniszter lett, a Fidesz íratlan szabálya szerint miniszter nem lehet az elnökség tagja. Korábban erre hivatkozva nem lehetett alelnök Navracsics Tibor közigazgatási miniszterként, és emiatt távozott a pártvezetésből a gazdasági miniszterré kinevezett Varga Mihály is.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester fokozatosan lép hátrább az országos politizálásból, így nem meglepő, hogy nem indul újra az alelnöki posztért sem. Kósa Lajos helye azért ürül meg, mert a mindenkori frakcióvezető automatikusan tagja az elnökségnek, így nincs értelme foglalnia egy helyet a pártvezetésben.

A megüresedő helyekre az elmúlt hetekben jóval több név került szóba, mint ahány kiadó hely van. Lehetséges jelöltként emlegették a Fideszben többek között Gulyás Gergelyt, Gyürk Andrást, Kocsis Mátét, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Rogán Antalt is. A negyedik alelnöki posztot egyedüli női jelöltként megtartja Pelczné.


Ők a befutók

Rogán hamar jelezte, nem kíván az elnökség tagja lenni, mert nincs értelme, hogy Orbán kabinetfőnökeként gyakorlatilag megkettőzze a pártelnök szavazatát a testületben. Kocsis Máté a Fidesz budapesti elnöke lesz, a pozíciójából adódóan részt vehet az elnökségi üléseken. Gyürk András a Fidesz stratégiai igazgatójaként pedig a kampányra való felkészülésért felel.

A lista így fokozatosan leszűkült. Gulyás Gergely jogi kérdésekben jártas, aktívan részt vett az új alkotmány elkészítésében, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságát vezeti. Németh Szilárd neve korábban lehetséges frakcióvezetőként is felmerült; a Fideszben úgy vélik, az egykori rezsibiztos meg tudja szólítani az alsóbb társadalmi rétegeket. Kósa kiesése miatt szükség volt egy olyan emberre, aki közelről ismeri a párt belső működését, ez lett Kubatov, aki pártigazgatóként végzi a pártszervezéssel járó munkák nagy részét.

Nem meglepő, hogy már a kongresszus előtt eldőlt, kik kerülnek be a párt a legfontosabb vezető testületébe. Orbán Viktor még tavasszal, zárt körben elmondott beszédében – amelyet a 444.hu ismertetett – ezt azzal magyarázta, hogy a Fidesz vezetőiről inkább megállapodás, nem pedig nyílt verseny alapján döntenek. „Ez nem egy amerikai típusú előválasztásos nyílt pártverseny, ez sokkal inkább egy német típusú, belső megegyezésre épülő pártstruktúra” – mondta Orbán.

A személyi kérdések minél gyorsabb lezárása után a Fidesz inkább a menekülthelyzetre, illetve olyan ügyekre koncentrál, amelyek stabilizálják a választók körében a támogatottságát.