Összeáll a kép: a brüsszel-párizsi terrorsejtet számolják épp fel

Fotó: SOOC / Alexandros Michailidis

-

Újabb letartóztatások voltak Brüsszelben. Ahogy felgöngyölítik a szálakat, az is kiderült, hogy a brüsszeli sejtnek közvetlen kapcsolata van a novemberi párizsi támadásokkal.


Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata – közölte a belga szövetségi ügyészség. A vádhatóság megerősítette, hogy a péntek délután zajló művelet az előző nap este Párizsban egy férfi elfogásával meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben.

Az akció során egy ember meghalt, hármat pedig őrizetbe vett a belga rendőrség különleges alakulata. A főügyész az előállítottak között megemlített egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert. Ez utóbbi és a harmadik meg nem nevezett ember könnyebb sérüléseket szenvedett az elfogásuk közben.

A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban. Faycal C. a Le Soir című belga lap szerint azonos azzal a rejtélyes, kalapos férfival, aki a keddi repülőtéri támadás elkövetőivel volt látható a biztonsági kamerák felvételein.

A szövetségi ügyészség emellett arról is beszámolt, hogy a brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek. Belga lapértesülések szerint köztük lehet az a fiatalember, aki a metróban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui kísérője volt.

Emellett megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren. „A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó” – közölte a főügyész.

A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken, a Bataclan koncertteremben és a merényleteket követő házkutatások során is.