Őssejtbotrány: csaltak a tudósok, mégsincs áttörés

-

Visszavonta a képek hamisításán kapott japán kutató szakcikkét. Amerikai partnere még ragaszkodik ahhoz, hogy a kísérlet sikerült, csak a képeket kellett megigazítani.


Visszavonja korábban úttörő jelentőségűnek tűnő őssejtkutatási tanulmányát a japán Obokata Haruko - írta a Jomiuri Simbun japán napilap. A kutatót eredményeinek manipulálásával vádolták meg. A kutatóközpont vizsgálata megállapította, hogy a tanulmány egyes részei hamisak, a valótlan adatokért a kutatás vezetőjét terheli felelősség. A hamisítás a tanulmányban feltüntetett két DSN-s töredékről készült felvételsorozatot érintette. Nem biztos, hogy az ügy nem ér véget a japán kutató akciójával. A Jomiuri Simbun szerint Obokata Haruko amerikai partnere, Charles Vacanti, a Harvard Egyetem professzora nem járult hozzá ahhoz, hogy a Nature visszavonja a szakcikket. A lap szerint Vacanti elismerte, hogy a tanulmányban szereplő képeken változtattak, ám ragaszkodik ahhoz, hogy az állatkísérletek sikeresek voltak. A Nature hírblogjának ma megjelent bejegyzése szerint azonban az amerikai kutató május 30-án már kérte Vacanti a tanulmány visszavonását.


Ugyanez egy haikuban

Fotosopoltak
Az eredmények szebbek
de nem igazak.

Mit állítottak?

A japán és amerikai kutatócsoport arról számolt be, hogy olcsó és gyors eljárást fejlesztettek ki az embrióhoz hasonló őssejt előállítására. Újszülött egerek vérének sejtjeit savas kémhatású környezetnek tették ki, amelynek ennek hatására pluripotens sejtekké váltak. Az áttörés olcsó és gyors őssejtgyártási módszert ígért.

Tart egy ideje

A kutatásban a harminc éves Obokata Haruko és Charles Vacanti mellett még további nyolc tudós vett részt. A botrány kirobbanása után legalább ketten kérték a cikk visszavonását. Vakajama Teruhiko, aki a savas környezetnek kitett sejteket vizsgálta azt nyilatkozta, hogy elvesztette a hitét a speciális sejtek létezésében. Az ügyet még szebbé teszi, hogy két kutató tudományos rivalizálása is felfedezhető a háttérben.