Ősrégi világcsúcsot döntött a kínai súlyemelő

-

Az összetettben fennálló szakállas világcsúcsok "legszakállasabbika" dőlt meg Lung Csing-csüan révén helyi idő szerint vasárnap este a riói olimpián, a férfi súlyemelők 56 kilós kategóriájában.


A kínai klasszis, aki 2008-as londoni sikere után tudott ismét olimpiai bajnoki címet szerezni, kiélezett csatában diadalmaskodott a címvédő észak-koreai Om Jun Csol felett úgy, hogy 307 kilogrammos rekorddal zárta a viaskodást. Az előző legjobb eredményt még a sydneyi olimpián, 2000. szeptember 16-án állította fel a török Halil Mutlu 305 kilóval, s csúcsát - bár próbálkozások jócskán voltak - másfél évtizeden át senki nem tudta megdönteni. Egészen a súlyemelők riói férfiversenyeinek nyitónapjáig, amikor is Lungnak sikerült a trónfosztás.


A kínai emelő a Riocentróban szakításban két-, lökésben egykilónyira megközelítette a fennálló fogásnemi rekordokat, összetettben viszont túllépte az eddigi legjobb eredményt, utolsó világcsúcsától is megfosztva Mutlut.

A 25 éves Lung az első súlyemelő, aki a 2012-es olimpia óta először le tudta győzni a kategória egyeduralkodójának számító, nálánál egy esztendővel fiatalabb Omot.