Oslóból Hajdúszoboszló lett, Dzsudzsák üzent a nudlizóknak

Fotó: NTB SCANPIX / VIDAR RUUD

-

Dzsudzsák Balázs szerint mindenki csak legyintett a magyar válogatottra a Norvégia elleni 1-0-s pótselejtezős győzelem előtt, de sikerült ismét a régi arcát mutatnia a csapatnak. Bernd Storck szerint nem az ő érdeme Kleinheisler László felfedezése, Németh Krisztiánnak pedig Fülöp Márton segített átlendülni a nehezebb pillanatokon. Oslóból jelentjük.


A magyar szurkolók csütörtökön este hat órára beszélték meg a találkozót a helyi Nemzeti Színház metrómegállójához. 20-30 szurkoló gyűlhetett össze, remek hangulatot teremtettek azon a kis téren, amelyen egyébként hétköznap csúcsidőben is csak néhányan sétálgatnak békésen. A szurkolók a Lesz még Erdély Magyarországé rigmust a következőre költötték át: Hajdúszoboszló, Hajdúszoboszló, lesz még Oslo Hajdúszoboszló! Felváltva énekelték ezt és az Érik a szőlő, hajlik a vessző című népdalt, teljesen szürreális volt ezt megélni Oslo belvárosában.Hat rendőrautó vette körbe a teret. Két civil ruhás rendőr kérdezgetett bennünket, hogy lesz-e gond a magyar szurkolókkal, kell-e különös figyelmet szentelni rájuk, készülnek-e balhézni, van-e pirotechnika náluk stb. A minden részletre kiterjedő, 20 perces kikérdezés kedélyes hangulatban zajlott, a végén még rádión ki is derítették nekünk, hogy mennyi jegyet adtak el a magyar szektorba: 650-et. Elköszönéskor kaptunk egy névjegykártyát, hogy hívjuk fel őket, ha megtudjuk, hogy érkeznek-e magyar huligánok, és mi a tervük.


A névjegykártya egy része - a norvég rendőrség bizalmát elnyertük


Már a délutáni oslói sétánk alatt éreztük, hogy ebben a városban még a fű növését is hallani lehet, és azon is tűnődtünk, hogy vajon milyen problémája lehet itt egy helyi lakosnak, de a stadionhoz érve értettük meg igazán, hogy miért kérdezősködtek a civilbe bújtatott rendőrök a teljesen ártalmatlan magyar szurkolókról.


Csütörtök, 14 óra, Oslo, tengerpart - nehéz a norvégok élete


Egy órával a meccs előtt több ezren sétálgattak a stadion környékén, de nyoma sem volt bármilyen szervezett szurkolói csoportnak, nemhogy ultrának. Csendben beszélgettek, leültek a stadion tövében lévő gyorsétterem elé, ahol megvacsoráztak, közben gyerekek szaladgáltak és táncoltak a hangszóróból szóló zenére. Megismerkedhettünk egy teljesen más szurkolói kultúrával, amelyet nem sokkal később a stadionon belül is viszontláttunk.A magyar drukkerek sálakkal, zászlókkal és különböző rigmusokkal készültek, ezzel szemben a norvég szurkolók egy dobbal és két tucat zászlóval vágtak neki a meccsnek, nem is csodálkoztunk, hogy sokszor túlénekelte a 650 magyar a közel 27 ezer hazai drukkert. A második félidő hajrájában tíz percig mást sem lehetett hallani, csak a magyarokat.„Idegenben mindig szuper hangulatot teremtenek, legyen szó Romániáról, Észak-Írországról vagy Norvégiáról, és szerencsére most boldogan is utaznak haza” – mondta a VS.hu-nk a meccs után Dzsudzsák Balázs. „Nagyon jó érzés volt az, hogy miután bementünk az öltözőbe, azt kiabálták, hogy addig nem mennek el, amíg ki nem megyünk. Természetesen visszamentünk, ez a legkevesebb amit megtehettünk értük, a legtöbb pedig az, ha vasárnap kijutunk az Eb-re.”


Németh Krisztiánt is elkaptuk egy percre, az Egyesült Államokban bombaformában játszó magyar támadó végig a pályán volt Oslóban, a meccs után pedig próbált a földön maradni: „Álmainkban gondoltuk csak, hogy nyerni tudunk, de ez csak egy részsiker. A pótselejtező egy meccs, megvolt az első félidő, vasárnap jön a második. Napközben nagyon nehéz volt átlendíteni magam Fülöp Marci halálán, ő ugyanis nagyon közel állt hozzám. Próbáltam motivációként felfogni, hogy érte játszok, és egy-egy nehéz helyzetben rá gondoltam, hogy segítsen átlendülni. Velünk volt végig, most biztos örül fentről.”


Némethnek nem volt könnyű dolga az erős norvég védők mellett


Bernd Storck is azt emelte ki, amikor a továbbjutásról kérdeztük, hogy még nem szabad elhinni, hogy kint vagyunk az Eb-n. „Nincs még semmi a kezünkben, persze boldogok vagyunk, de vasárnap dől el minden. Gólt kell lőnünk a visszavágón is, a mostani meccs előtt is azt mondtam a játékosoknak, hogy gólt kell szereznünk idegenben ahhoz, hogy kijussunk az Eb-re” – nyilatkozta a szövetségi kapitány. Hozzátette: nem voltak rosszak a norvégok, szerinte ők is egy nagyon jó meccset játszottak, amit az is mutat, hogy húsz kapura lövésük volt, de azt el kell ismerni, hogy most mi voltunk a szerencsésebbek.


Kleinheisler azonnal Storckhoz rohant a gólja után


A győztes gólt szerző Kleinheisler László szerepeltetéséről a meccs utáni sajtótájékoztatón még nem akart beszélni, ám amikor megállítottuk a csapatbusz felé menet, már nem tért ki a válaszadás elől. „Ez nem csak az én döntésem volt. Láttam rajta, hogy jól mozog, és szerencsére segítőm, Andreas Möller is ugyanezen a véleményen volt, azt mondta, hogy egy fantasztikus játékos, akinek esélyt kell adnunk nemcsak az edzéseken, hanem élesben is. Fizikailag is jó állapotban volt, így ennek nem volt semmi akadálya. Ez nem az én érdemem, hanem Kleinheisleré, mert az edzésmunkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön a csapatba.”


Kleinheisler gólja:


Amikor arról kérdeztük, hogy ez már az ő csapata-e, vagy még Dárdai Pálé, Storck így felelt: „Pali és én barátok vagyunk, nincs olyan, hogy az ő csapata vagy az enyém, én az ő munkáját viszem tovább. Csak arra gondolok, hogy sikeres legyen a magyar foci, ezért dolgozom. Ahogy korábban is mondtam, a magyar szövetség az egyetlen, amely pénzt ad a kluboknak azért, hogy fiatalokat játszassanak, én pedig példát szeretnék mutatni, hogy bátran beteszem a fiatalokat a válogatottba is, ezzel is megmutatva a tehetségeknek, hogy be lehet kerülni a csapatba.”


Dzsudzsák érezte

A magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs szerint butaság lenne azt mondani, hogy jobban játszottunk, de csapatként igenis jobbak és szervezettebbek voltunk. „Még ha tudom is, hogy volt két-három nagy helyzetük a norvégoknak. A hajrában elveszített, északírek elleni meccs után arról beszéltünk, hogy miért pont velünk történik ez, most visszakaptuk. Óriási meglepetést okoztunk, bár mi számítottunk rá, de ha ezt fel mertük volna vállalni, annak biztosan furcsa visszhangja lett volna, most már óvatosan kell bánni azzal, hogy mit mondunk.


Megvan az i, vasárnap fel kell tenni rá a pontot.

Akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha visszaállunk, ha arra várunk, hogy hibázzanak, ugyanúgy otthon is gólra kell játszanunk, ahogy Oslóban tettük, bár Budapesten jobban kell kezdeni a meccset, mert itt az első 10-15 perc nem volt az igazi.”


Priskin Tamás; Dzsudzsák Balázs

Dzsudzsákék visszamentek a közönséghez


Dzsudzsáknak a második félidőben volt egy nagy helyzete, amit ha belő, akkor kétgólos előnnyel várhatnánk a visszavágót, erre így emlékezett vissza: „Mérges vagyok, mert az egy nagy helyzet volt. Elrúgta a norvég védő a lábamat, de nem ismertem a bírót, nem tudtam, hogy eleshetek-e, ugyanis ha nem fújja be a tizenegyest, akkor műesésért sárga lapot kapok, és akkor nem játszhatok a visszavágón.”

Ezzel indokolta Dzsudzsák a lecserélését is, hiszen nem akart Gera Zoltán sorsára jutni, aki eltiltás miatt nem játszhat vasárnap, Norvégiában pedig Juhász Rolandnak kellett sárga lapok miatt kihagynia a meccset. „A kapitány próbálta lezárni azt a szélt, alapból sem volt egyszerű, mert sokat jött fel a jobbhátvédjük, ez egy normális dolog volt, hogy lecserélt, az sokkal fontosabb, hogy vasárnap tudok játszani.”


Kőkeményen védekeztek Guzmicsék


A lelátón úgy éreztük, hogy ha 200 percig játsszák ezt a meccset, a norvégok akkor sem lőnek gólt, Dzsudzsák erre a felvetésre így reagált: „A görög meccs volt az, amikor megingott a szurkolók bizalma a védekezésünkben. Ám az a meccs teljesen más volt iramában és tétjében is. Itt megint tudatosan játszottunk, mindenki visszazárt és fegyelmezetten betartotta a védekező feladatát. Nem mondom, hogy szemet gyönyörködtetően játszottunk, de ezt a pótselejtezőt mindegy, hogy hogyan, de venni kell. Kellett ehhez az eredményhez a szerencse is, de ha valamikor, akkor most megdolgoztunk érte.”

Dzsudzsák szerint nem szabad elfelejteni, hogy egy nagyon jó norvég csapat ellen játszottak, egy olyan ellen, amely a hazai meccsén az olaszok és a horvátok ellen is dominált. „Mindenki legyintett a csapatunkra, hogy egy nudli csoportból jutottunk tovább, és most biztosan kikapunk a sokkal erősebb norvégoktól, de idegenben 0-1-re lehozni egy ilyen meccset, az szerintem bőven elég.”


Dzsudzsák Balázs

Dzsudzsák szerint sikerült rácáfolni a kétkedőkre


Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi hangzott el a szünetben az öltözőben, Dzsudzsák szerint semmi különös, ahogy ő fogalmazott, nyugodtság volt. „Nem is volt okunk arra, hogy ordibáljunk a másikkal, hiszen vezettünk. Inkább próbáltuk egymással elhitetni, hogy nincs még meg a meccs, hogy nem szabad kihagynunk egy pillanatra sem, és a második félidőt jobban kell kezdenünk, mint az elsőt.”

A görögök elleni meccset követően többen azt nyilatkozták a magyar játékosok közül, hogy a végére elfáradtak, mivel néhány nappal előtte a Feröer-szigetek ellen kellett selejtezőt játszani. Megkérdeztük Dzsudzsáktól, hogy most milyen fizikai állapotban vannak, nem tartanak-e attól, hogy a négy nap alatt lejátszandó két meccs ismét sok lesz a magyar válogatottnak. „Én személy szerint sokkal jobb állapotban vagyok, de


ez egyébként sem lehet kifogás, hiszen a norvégoknak is ugyanannyi idejük lesz regenerálódni.

Eleve teljesen más egy olyan hangulatú meccsre készülni, amelyről tudod, hogy minden ezen múlik, mint egy olyanra, ahol számolgatni kell, félidőben már kapod az információkat a másik meccsről. Fáradtság most biztosan nem lesz.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!