Ósdi Windows miatt állt le a párizsi reptér

Fotó: AFP / MANOOCHER DEGHATI

-

A Windows 3.1 hibája miatt állt le a párizsi Orly reptér múlt hét szombaton. Ha most ránéz a naptárra és elgondolkodik, hogy miért olvas 2015-ben a Windows 3.1-ről, akkor elért a hír lényegéhez.


Több ezer utas gépe indult vagy szállt le késve múlt szombaton a párizsi Orly reptéren - írja a Vice magazin. A probléma mélyén egy számítógépes rendszer összeomlása volt - ilyet láttunk már a héten a Liszt Ferenc reptéren is - ami fél óráig ellehetetlenítette a gépek fogadását. Sokkal érdekesebb, hogy a DECOR nevű, a betűszó az Orly és Roissy repterek meteorológiai információkat kiszolgáló rendszerét rejti, szoftver egy ősi, Windows 3.1-es gépen futott.

Az érdekes információra a néha valós híreket is közlő Le Canard Enchaîné francia élclap bukkant rá, és gyorsan végigjárta a teljes francia sajtót. A szállítmányozási minisztérium az incidensre válaszul közölte, hogy a meteorológiai kiszolgálórendszer modernizálását már betervezték a 2017-es évre.A Windows 3.1 huszonhárom éve jelent meg. Olyan újdonságokat hozott magával, mint az Aknakereső játék, a növelhető méretű Truetype betűtípusok és az arrébb cipelhető ikonok. Legalább 10 megabájtnyi helyet igényelt a merevlemezen, és már nem csak floppyról lehetett telepíteni - bár mindenki arról installálta - hanem CD-n is kiadták.


A szakállas rendszer üzemeltetése az Orly rendszergazdáinak is okoz fejtörést. A gépekhez gyakran az Ebay-ről kell alkatrészt vadászniuk a szakembereknek.