Oscar-díjra jelölték a Saul fiát

Forrás: Pathé

-


Kihirdették a 88. Oscar-díj jelöltjeit. A legjobb idegen nyelvű film díjára esélyes öt alkotás közé bekerült Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje is (kritikánk, interjúnk Erdély Mátyás operatőrrel).


Az Oscar-gálát február 28-án éjjel tartják majd, a Saul fia eddigi díjai és kedvező szakmai-kritikai visszhangja alapján kategóriájában a fő esélyesnek számít a szobor elnyerésére.

Magyar nagyjátékfilm eddig mindössze egyszer nyert Oscart ebben a kategóriában: Szabó István Mephistóját 1982-ben díjazták. A jelölésig utoljára 1989-ben sikerült eljutni: Szabó Hanussene került az öt kiválasztott közé.

Érdekesség a díjjal kapcsolatban, hogy hivatalosan a film rendezője csak átveszi (és persze meg is tartja), de valójában a filmet nevező ország kapja. Csak tavaly vezették be, hogy a szobor talapzatára nemcsak az ország, hanem a rendező nevét is felvésik.

A Saul fia világpremierje a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon volt, ahol megkapta a zsűri nagydíját, hétfőn hajnalban pedig Golden Globe-ot nyert. A filmet Magyarországon már 100 ezren látták. Bemutatták többek közt az USA-ban és Franciaországban, és hamarosan számos további országban moziba kerül.