Oscar-díj: Enyedi Ildikó filmje a legjobb öt közé jutott

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

A Testről és lélekről chilei, orosz, libanoni és svéd filmmel van versenyben.


Oscar-díjra jelölte a Testről és lélekről című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia. Enyedi Ildikó filmje egy chilei, egy libanoni, egy orosz és egy svéd alkotással lesz versenyben.

Magyar film eddig kétszer kapott Oscart ebben a kategóriában, 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása, 2016-ban pedig Nemes Jeles László filmja, a Saul fia. Tavaly a Mindenki című rövidfilm kapott Oscar-díjat.

"Zsinórban harmadik éve szurkolhatunk magyar filmnek az Oscaron. Gratulálok a Testről és lélekről alkotóinak az Oscar jelöléshez" – írta Twitteren Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

A Testről és lélekről elnyerte a fődíjat a tavalyi berlini filmfesztiválon, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat.


Tröténelmet írhat

A díjra Guillermo del Toro A víz érintése című filmjét jelölték a legtöbb, 13 kategóriában. A legjobb film kategóriában 9 film versenghet, köztük a Lady Bird, amelynek rendezője, Greta Gerwig az ötödik nő, aki a legjobb rendező kategóriában jelölt lett. A Mudbound operatőre, Rachel Morrison ugyancsak történelmet írhat, ő az első női operatőr, akit Oscarra jelöltek.

A legjobb film Oscar-mezőnyébe A víz érintése és a Lady Bird mellett a Három óriásplakát Ebbing határában című thriller, a Tűnj el! című horror, Stephen Spielberg A Pentagon titkai című filmje, A legsötétebb óra, a Dunkirk című második világháborús dráma, valamint a Szólíts a neveden! és a Fantomszál jutott be.


Márciusban lesz

A 24 kategória jelöltjeit két részletben ismertették. Először az operatőri, a jelmez, a vágás, a haj és a smink, a filmzene, a díszlet, a rövid animációs film, a rövidfilm, a hangvágás, a hangkeverés és a vizuális effektusok kategória jelöltjeit hozták nyilvánosságra. Később a férfi főszereplő, a férfi mellékszereplő, a női főszereplő, a női mellékszereplő, az egész estés animációs film, a rendezés, a dokumentumfilm, a rövid dokumentumfilm, az idegen nyelvű film, a betétdal, a legjobb film, valamint a legjobb eredeti és a legjobb adaptált forgatókönyv kategória jelöltjeit jelentették be.

A díjátadót a phjongcshangi téli olimpia miatt a szokásos február helyett ezúttal március 4-én tartják Los Angelesben. Az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit 90. alkalommal adják át.