9/11-et egy korábbi repülőgép-baleset ihlette meg

Forrás: AFP / SETH MCALLISTER

-

Az egyiptomi légitársaság 990-es járatának lezuhanása adta az ötletet Osama bin Ladennek a 9/11-es terrortámadás elkövetéséhez – ez áll az al-Kaida propagandalapjában.


Az al-Masrā a héten közölt egy eddig ismeretlen történetet a 2001. szeptemberi 11-i merényletről – írja az Independent. A nagyjából háromezer ember életét követelő támadáshoz ugyanis a propagandalap állítása szerint egy 1999-es repülőgép-katasztrófa adott inspirációt.


Az EgyptAir 990-es járata Los Angelesből tartott Kairó felé, amikor lezuhant az Atlanti-óceánba 217 emberrel a fedélzetén. Bár az egyiptomi nyomozóhatóságok bizonygatták, hogy technikai hiba okozta a katasztrófát, az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület határozottan állította, hogy a Gameel Al-Batouti nevű másodpilóta szánt szándékkal vezette az utasszállítót az óceánba,miközben a „Tawkalt ala Allah” (Hiszek Allahban) mondatot ismételgette. A szülei tagadták, hogy fiuk szélsőséges iszlamista lett volna.


Mindenesetre Osama bin Ladent nem annyira a motiváció izgatta, mint inkább a merényletnek egy új formája. Az al-Masrā szerint az egyiptomi gép története hallatán merült fel benne, hogy Gameel Al-Batouti jobban tette volna, ha inkább egy épületnek vezeti a repülőt, és nem a vízbe csapódást választja.


Bár a 2001-es támadásnak szellemi atyja bin Laden volt, a lap azt is megjegyzi, hogy az már Khalid Sheikh Mohammed, az al-Kaida „építészmérnökének” ötlete volt, hogy a merénylethez amerikai gépeket, az USA-ban kiképzett pilótákat használjanak.