Orvosok Határok Nélkül: háborús bűncselemény történt Kunduzban

Fotó: MSF / MSF

-

A hétvégén 22-en haltak meg a kunduzi városi kórház bombázásakor. A nemzetközi szervezet szerint a támadó amerikai csapatok háborús bűncselekményt követtek el.


Az Orvosok Határok Nélkül szerint az eddigi nyilatkozatok arra mutatnak, hogy az Afganisztánban beavatkozó amerikai erők háborús bűncselekményt követtek el a kunduzi városi kórház hétvégi lebombázásával.

A nemzetközi szervezet közölte: „Afgán kormányzati nyilatkozatok szerint a tálibok arra használták a kórházat, hogy a koalíciós erőket lőjék. Ezen nyilatkozatok arra mutatnak, hogy az együttműködő afgán és amerikai erők úgy döntöttek, hogy porig rombolnak egy működő kórházat, ami felér egy háborús bűncselekmény beismerésével.”

A nyolcvan nemzetközi és afgán egészségügyi dolgozóval működő intézményt október 3-án, szombaton hajnalban érte a légitámadás. Huszonkét ember vesztette életét a bombatalálatban, tíz beteg és tizenkét kórházi dolgozó. Ez a kórház volt a városban az egyetlen, ahol sebészet működött.

A robbantásnak magyar túlélője is van: Jecs Zoltán Lajos ápoló azt mondta, „Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt.” Az intenzív osztályon hat ember égett az ágyában, a műtőasztalon fekvő beteg már meghalt, az őt műtő orvosok egy biztonságos helyen kerestek menedéket. A többi helyiségben sebesült betegek ordítottak, miközben az ápoló a saját szemével látta, ahogy a kollégái meghalnak. Az egyik orvosukon sürgősségi műtétet hajtottak végre, de végül ott halt meg az iroda asztalán. Sok kollégáját annyira sokkolta a horror, hogy képtelenek voltak bármit is tenni.Amerikai parancsnok: hiba volt a kunduzi kórházra mért csapás

Az amerikai parancsláncon belül döntöttek a kunduzi kórházat eltaláló légitámadásról, de az egészségügyi intézményre mért csapás tévedés volt - jelentette ki kedden az amerikai kongresszusban John Campbell tábornok, az Afganisztánban tartózkodó amerikai és koalíciós erők parancsnoka.

"Hogy világos legyek: a légicsapás biztosításáról szóló döntés amerikai döntés volt, amelyet az amerikai parancsláncon belül hoztak meg. A kórházra tévedésből mértek csapást. Szándékosan sohasem vennénk célba egy védett egészségügyi intézményt"- hangsúlyozta.

A tábornok bejelentette, hogy a parancsnoksága alatt álló erőknél mélyreható kiképzést rendelt el a hasonló incidensek elkerüléséért. Rámutatott, hogy noha az afgánok kértek Kunduznál támogatást, a tűzparancs kiadását szigorú eljárásnak kellett megelőznie az amerikai fegyveres erőknél.