Orvosai szerint Hillary Clinton alkalmas az elnökségre

-

Az antibiotikumokon kívül még háromféle gyógyszert szed a demokrata elnökjelölt.


Páciense állapota „szépen javul az antibiotikumokkal és a pihenéssel” - közölte Lisa Bardack, Hillary Clinton orvosa, és részletekkel szolgált az elnökjelölt általános egészségi állapotáról is. A demokrata párti elnökjelölt "továbbra is egészséges és fitt ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgálhasson". A jelentés szerint a tüdőgyulladástól eltekintve Clinton "általános orvosi vizsgálata normális eredményeket" hozott és az elnökjelölt "kiváló szellemi kondícióban" van.

A doktornő szeptember 2-án is megvizsgálta Clintont "24 órája tartó hőemelkedés, vértolulás és fáradtság" miatt. A jelentésből kiderül, hogy Bardack az idén januárban fül-, és arcüregfertőzéssel kezelte Clintont. A tüdőgyulladást múlt pénteken állapították meg, miután egy mellkasi CT-vizsgálat gyulladást mutatott, amely enyhe, nem fertőző bakteriális eredetű megbetegedés. Levaquin nevű antibiotikumot adtak rá, a gyógyszert tíz napig kell szednie Clintonnak. A tüdőgyulladás hírét vasárnap hozták nyilvánosságra, miután az elnökjelölt a 2001. szeptember 11-i terrormerényletekre emlékező ünnepségen rosszul lett és távozott a helyszínről.

A tüdőgyulladásra felírt antibiotikumok mellett Clinton még háromféle gyógyszert szed: pajzsmirigy-alulműködésre és pajzsmirigy-rendellenességekre, vérhígításra és allergiára. Ezen kívül B12-es vitamint is kap. Bardack szerint Clinton oltásait "frissítették", mammográfiai leletei semmiféle kóros eltérést nem mutatnak, és a laboratóriumi leletek is normális értékeket jeleznek. A koleszterinszintje szintén normális, viszont a vérzsírszintje kicsit magas. A demokrata elnökjelölt vérnyomása 100/70.

Szerdán este nyilvánosságra hozta az egészségi állapotáról készült részletes jelentést Tim Kaine, a demokraták alelnökjelöltje is. A virginiai szenátort a kongresszus belgyógyásza, Brian P. Monahan vizsgálta meg, szerinte Kaine „általános egészségi állapota kiváló” rendszeresen, hetente háromszor végez testmozgást, legnagyobb traumája eddig egy kulcscsonttörés volt, és egyszer kifordult a válla. Sebészi beavatkozáson egyszer esett át: egy fogát kellett kioperálni. A szenátor nem szed gyógyszert. A jelentés szerint Kaine családjában előfordult mell- és prosztatarák.