Orvlövész ölt meg egy rabot a börtön udvarán

-

A montenegrói bandaháború már az idegenforgalmat is veszélyezteti.


A bandaháború mind brutálisabban és egyre jobban kitervelten zajlik Montenegróban. Csütörtökön egy főváros közeli börtön udvarán orvlövész lőtt le egy rabot. Kotorban hónapok óta véres bandaháború dúl, a lelőtt rab, Dalibor Djuric állítólag az egyik legismertebb montenegrói maffiaklán, a Skaljarski tagja volt. Ez nem az első eset, hogy a börtön közelében történik gyilkosság, viszont először öltek meg rabot a börtön területén, ráadásul az elkövető távcsöves puskával, mintegy 200 méterről, az intézmény falain kívülről lőtt.

Az áldozatot 2014-ben ítélték két évi börtönbüntetésre zsarolás miatt. 2006-ban és 2011-ben már megpróbálták megölni.

Goran Danilovic belügyminiszter bejelentette: az ország rendőri vezetésének lemondását fogja követelni, ugyanis az utóbbi években jelentősen csökkent a közbiztonság Montenegróban. Csak az utóbbi 2 hónapban 6 olyan gyilkosság történt, amely a drogbandák leszámolásával hozható összefüggésbe.

A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a kivégzőosztagok készek akár a városközpontban, akár az utcán, akár a börtönben gyilkolni, robbantással járókelőket ölni vagy nyílt színen lövöldözni. „Nem ölhetnek meg mindennap valakit ebben a 650 ezer lakosú országban” – mondta a miniszter.

Kotor Montenegró leglátogatottabb városa. A szervezett bűnözés és a bandaháború az idegenforgalomra is veszélyt jelenthet.