Örülnek a nehéznek is – reakciók az Eb-selejtező sorsolásról

-

HÁTTÉR

Alig akad olyan szakember, játékos, vagy egyéb beosztású elöljáró, akinek nyilatkozatában ne szerepelne a „pleased” , netán a „satisfied” kifejezés: szinte mindenki elégedett a vasárnapi 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolásával. Az érdekesebb nyilatkozatokból szemezgettünk.


Itt van mindjárt az A csoportba került Törökország szövetségi kapitánya, Fatih Terim, aki az ellenfelek erősségének/gyengéjének elemzése helyett a rájuk váró zimankós időjárást emelte ki. Elnézve  Jumurdzsák kései leszármazottjainak további riválisait (Hollandia, Csehország), nem csak Izlandon fognak megfázni.


Safet Susic, Bosznia-Hercegovina edzője szerint kemény csoportba kerültek, ennek ellenére nem tartja elképzelhetetlennek az egyenes ági kijutást Franciaországba. Végül is, igaza van: Belgiumot kivéve csupa olyan ellenfeleket kaptak, melyekkel minimum partiban lehetnek akár idegenben is. A címvédő Spanyolország kiérdemli, hogy Vicente del Bosque szavait szó szerint idézzük:  „Nem olyan könnyű csoport ez, mint amilyennek elsőre tűnhet. Fiatal és erős csapatokat kaptunk. A várható hideg időjárási viszonyoknak is fontos szerep juthat, hiszen nem egy kelet-európai kirándulásunk lesz. Ukrajnát tartom a legnehezebb ellenfelünknek.” Napjaink egyik legerősebb válogatottjának és az Eb majdani esélyesének tartott Németország teamchefje, Joachim Löw az érdekes jelzőt használta a melléjük sorolt ír-lengyel-skót trió láttán. A polákoknak azért örül, mert több játékosukat hétről-hétre láthatja futballozni a Bundesligában, a skótoknak és az íreknek pedig a várható kiváló meccshangulatért.


Allen Bula nevét gyaníthatóan kevesen ismerik, ő a története során először selejtező Gibraltár válogatottjának szövetségi kapitánya. Boldog, mert megkapta azt a nemzeti csapatot, amelyet a legjobban szeretett volna (Németország), szerinte fantasztikus dolog ez az ország történetében. Eddig a szokásos tiszteletkör, ezután némileg meghökkentő módon kijelentette: kemény munka árán megpróbálnak pontokat gyűjteni. Roy Hodgson jóval nagyobb név a szakmában és még mindig kedvenc Svájcban. A helvétek korábbi, az angolok jelenlegi mestere természetesen alig várja, hogy visszatérjen a lila tehenek földjére, ahol 1992 és 1995 között szövetségi edzősködött. A szurkolóikat idegenvezetési tanácsokkal látta el: a kiváló közlekedési opciók miatt könnyedén eljuthatnak bármelyik ellenfelük otthonába, illetve Vilnius és Tallin igazán szép városok tele csodás látnivalókkal – ismerve az angol fanatikusok átlagostól eltérő osztálykirándulásait, remélhetőleg távozásuk után minden megmarad eredeti állapotában. Az E jelzést kapott csoport elég kiegyenlítettnek tűnik. Fabio Capello, az oroszok első embere például keménynek nevezte a melléjük besorolt ellenfeleket, különösen a svédeket és a montenegróiakat, Ausztriát kevésbé ismeri. Annál jobban tudja viszont, ki az a Zlatan Ibrahimovic, hiszen a svédek kirakatemberének két szezonon át edzője volt a Juventusban.


Azerbajdzsán legnagyobb sztárja a kispadon csücsül. Berti Vogts 1996-ban Angliában Európa-bajnoki címig vezette hazáját, Németországot, ugyanezt aligha teszi meg jelenlegi kenyéradójával. Örül a horvátoknak és az olaszoknak, igazi népünnepély lesz, amikor Bakiba látogatnak – mármint a helyieknek. Szerinte sokat fejlődött az azeri válogatott, az elmúlt évben például csak három vereséget szenvedtek el, ebből kettőt a portugáloktól és az oroszoktól. Egyik látogatónak sem ígér könnyű 90 percet, álmaiban a csoport harmadik helyét látja maga előtt. Igazi halálcsoportot nem nagyon golyóztak össze, talán az I jelű emelhető ki esélyegyenlőség szempontjából. A Portugália, Dánia, Szerbia hármas fogja egymás között elosztani az első két automatikus továbbjutó helyet, ez szinte biztos. Utóbbiak szakvezetője, a korábbi Porto-balszélső, Ljubinko Drulovics szerint viszont extrém nehéz a beosztásuk. A portugálokat tartja a csoport favoritjának, Dániát le „tipikus skandinávozta”, Albánia és Örményország saját pályáján lesz igen rágós falat mindenki számára.