Ortodox zsidók mexikóiaknak fizettek, hogy tüntessenek a melegek ellen

-

A férfiak a New York-i melegfelvonuláson demonstráltak tradicionális zsidó öltözetben.


Először a New York Times vette észre a New York-i Pride barikádjain kívül azokat a mexikóiakat, akik ortodox zsidó ciceszt (rojtos zsidó imaruhát), fekete kalapot és hamis pajeszt viseltek. A férfiaknál olyan táblák voltak, amelyek feliratai a melegházasság ellen szólaltak fel, így például: „a judaizmus tiltja a homoszexualitást”, vagy „a férfi ma férfit vesz el, holnap meg a húgát”.


A legérdekesebb mégis az, hogy ezek a mexikóiak igazából nem is zsidók. A New York Timesnak az egyikőjük név nélkül elmondta, ők csak mexikói munkások, azért tiltakoznak, mert fizetnek nekik ezért.A transzparenseken szerepelt egy brooklyni zsidó szervezet, a Jewish Political Action Committee jele. Egyik tagjuk, Heshie Freed a Timesnak úgy nyilatkozott, azért nem zsidó emberek tiltakoztak, mert a zsidó diákoknak nem engedték, hogy tanúi legyenek a felvonulásnak, amely a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű kultúrát ünnepli.


Az még nem világos, hogy pontosan mi is ez az ortodox zsidó szervezet, egyes vélemények szerint igazából csak egy ember áll mögötte.

Mindenesetre a parádé résztvevői nem igazán örültek a mexikói ellentüntetőknek, először vizes palackokkal dobálták meg őket, majd egy ütés is elcsattant.

Az eset csak pár nappal azután történt, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság olyan döntést hozott, miszerint a tagállamok nem tagadhatják meg a házassági engedélyt a párok szexuális irányultsága miatt.