Ortega sikeres volt, de nem tudott felnőni a veszprémi feladathoz

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

A Wisla Plock elleni kudarcnak számító szombati döntetlen tette be a kaput, és győzte meg véglegesen az MVM Veszprém kézilabdacsapatának vezetőit arról, hogy szerződést kell bontaniuk Carlos Ortega vezetőedzővel. A döntés azonban már jóval korábban érlelődött bennük - közölte a Telekom Sporthír Szolgálattal Fonyó Károly, a klub elnöke.


„Hosszú vívódás után hoztuk meg a nehéz, de szükséges döntést, amit a csapat jövőjének és fejlődésének érdekében nem odázhattunk tovább. Már az elmúlt szezon több nyertes, illetve a sírból visszahozott mérkőzése után felhívtuk a figyelmét Ortegának arra, hogy a csapat teljesítményével a győzelem ellenére sem vagyunk maradéktalanul elégedettek.


Abban reménykedtünk, hogy érzékelhetően változik a helyzet. Nem így történt

Fonyó Károly


Az elnök szerint a katari nem hivatalos klubvilágbajnokságot meg kellett volna nyernie a Veszprémnek, illetve nem lett volna szabad elveszíteni a mérkőzést az utolsó percekben (a magyar bajnok a döntőben hosszabbításban kapott ki a német Füchse Berlintől). „Ugyanezt kell mondanom a szombati BL-rajtunkról is, amikor a lengyel ellenfelünk kétgólos hátrányát ledolgozva, illetve a hibáinkat kíméletlenül kihasználva nem egészen egy perc leforgása alatt tudott egyenlíteni.


Ezt egy BL-ezüstérmes csapat nem engedheti meg magának,

amelynek játékosállománya idén is tovább erősödött" – utalt Fonyó a Wisla Plock elleni hétvégi döntetlenre.


Ortega menesztése egy hosszú folyamat eredménye


A VS.hu úgy tudja, hogy személyes konfliktus is volt a háttérben, a klubelnök kiemelte, hogy a döntés meghozatalánál arra is figyelniük kellett, hogy megváltozott a viszony a spanyol szakember és a csapat néhány játékosa között, és sajnos nem a kapcsolat előnyére. „Nem származik jó abból, ha nem mindig az edző határozza meg a dolgok menetét” – mondta Fonyó. Ennek némiképp ellentmond, hogy a Wisla Plock elleni meccs előtt kitette a keretből Renato Sulicot, aki szerinte nem végzett megfelelő munkát.


Az elnök továbbá elmondta, hogy Ortegát nagyon jó és tisztességes embernek tartják, de „még mindig nem nőtt fel annak a tekintélyes feladatnak a biztos kezű elvégzéséhez, amelyet a világ négy legjobb klubcsapata közé tartozó Veszprém mesterének meggyőző sikerrel kellene megoldania."


Megromlott a kapcsolata néhány játékossal


Fonyó szerint Ortega szerepét átmenetileg Javier Sabaté, a másodedző veszi át, ő irányítja a csapatot szombaton, a Flensburg-Handewitt elleni BL-meccsen, de az elnök nem titkolja, hogy máris csaknem fél tucat tekintélyes tudású szakember jelentkezett utódnak, ugyanakkor a Veszprémnek is megvan a saját elképzelése. „A lehető legjobb szakembert fogjuk kiválasztani, aki már letett valami értékeset az asztalra, és akit minden játékosunk respektálni fog" - jelentette ki az elnök.

A dpa német hírügynökség szerint két korábbi horvát szövetségi kapitány, Lino Cervar és Slavko Goluza - aki játékosként már szerepelt Veszprémben - esélyes a vezetőedzői posztra, de Zdravko Zovko visszahozataláról is szó van.


Hiába volt az egyik legsikeresebb

Carlos Ortega 2012 májusában vette át a veszprémi csapat irányítását. Vezetése alatt a klub minden évben bajnokságot nyert, 2014-ben pedig negyedik, míg 2015-ben második lett a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében, valamint tavaly megnyerte az első alkalommal kiírt SEHA-ligát. A klub a hétfői közleményében is úgy fogalmazott, hogy „Carlos Ortega a Veszprémben töltött három szezonja során a klub történetének egyik legsikeresebb edzője lett.”