Országos sztrájkkal fenyegetőznek a taxisok

Fotó: Vs.hu / Hirling Balint

-

Amíg nincs megegyezés, maradnak a lezárások. Az Együtt politikusát, Juhász Pétert kérték fel a taxisok, hogy segítsen az egyeztetésben.


Egyenlő versenyfeltételeket és mindenki által betartott szabályokat követelnek a belvárosban tüntető taxisok, akik haladéktalanul egyeztetnének a kormánnyal és a fővárossal a kérdésről péntekig. A tüntetés egyik fő szervezője, Gelencsér Zsolt kijelentette: ha nincs megállapodás jövő hét végére, országos sztrájk lesz. Addig is maradnak a lezárások a belvárosban.


Gelencsér Zsolt


Gelencsér Zsolt azt mondta, felkérték az Együtt belvárosi önkormányzati képviselőjét, Juhász Pétert, hogy segítsen az egyeztetésben, közvetítsen a felek között. Juhász Péter elmondta, nem akar a tüntetés élére állni, csak a vita moderálásában vesz részt. Szerinte nem a piac szereplői ellen kell tüntetniük a taxisoknak, hanem azért, hogy a kormány és főváros minden szereplő által betartható és betartott szabályokat hozzon.


Juhász Péter


Bár Juhász Péter kijelentette, nem áll a taxisok élére, azt azért elmondta helyettük a sajtótájékoztatón, hogy a sofőrök nyitottak a szabad árakra, és azt szeretnék, hogy ne használhassák ki őket a fuvarszervezők. (Pár éve pont a taxisszervezetek kezdeményezésére lett egységes, hatósági áras a fővárosban a taxis tarifa, amely jellemzően a korábbi díjak jelentős emelését jelentette - a szerk.)

Hogy az országos sztrájk alatt mit terveznek, azt nem árulták el."A fővárosnak kellene csinálnia egy appot és háromszáz forintért adni egy fuvart" - fejtette meg a sajtót tájékoztató Gelencsértől tíz méterre egy taxis a fuvarszervezők nélküli jövőt. Ha ez a teljesen science fiction ötlet megvalósulna, Budapest maga lenne az Uber konkurense. Jelenleg ezzel szemben a taxitársaságok saját appokat fejlesztenek, a felhasználó pedig kénytelen annyi programot telepíteni, ahány társaságtól kocsit szokott rendelni.

Itt nézheti meg, hol dugul a város a demonstráció miatt


100-140 taxis hétfőn hajnalban kezdett tüntetni az Uber ellen Budapest belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út kereszteződésében, 2-2 sávot foglaltak el. Volt pár óra, mikor a Bajcsy elejét az Erzsébet térnél teljesen lezárták, a forgalmat csak hosszas rendőri egyezkedés után voltak hajlandók átengedni. Az első nap után a taxisok létszáma megcsappant, kedden 60-70 autó volt a maximális létszám, szerda reggelre nagyjából 20-30 autó állt kint, és a korábbinál jóval kisebb területet foglaltak el.


A taxisok hétfőn az Uber azonnali betiltását követelték, délelőtt tárgyaltak a főpolgármesterrel, majd több minisztériummal, de számukra kielégítő választ sehol sem hallottak, így szerda éjfélig területfoglalási engedélyt kértek - és kaptak - a rendőrségtől. A kormány ma tárgyal az ügyükről - ígérte korábban Lázár János miniszter.

Korábban a taxisok többször beszéltek arról, hogy van erősítésük: 300 vidéki taxist illetve nagyjából ugyanannyi kamionost és teherautóst is emlegettek, ennek azonban nincs nyoma.

Ebben a cikkben vettük végig, mi a baja a taxisoknak az Uberrel, és ki áll nyerésre.