Országos korrupcióellenes tüntetést szervez a baloldal a hónap végére

-

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja kezdte a szervezést, csütörtökön a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) is csatlakozott.


A négy ellenzéki párt csütörtökön délután Juhász Péter, az Együtt alelnöke kezdeményezésére tartott nyilvános egyeztetést Budapesten. A megbeszélésen a szocialistákat Beke Károly elnökségi tag, a DK-t Gréczy Zsolt szóvivő, a PM-et Kovács Márton operatív igazgató képviselte.

Juhász Péter felvetése szerint az országos demonstrációra március utolsó hétvégéjén kerülhet sor. Hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a tüntetéseken „minden demokratikus párt” részt vegyen, továbbá civilek is minél nagyobb számban csatlakozzanak.

A megbeszélés részvevői ennek elérése érdekében abban állapodtak meg, hogy területi alapon, vagyis településenként osztják el a tüntetések szervezési feladatait. Juhász Péter reményét fejezte ki, hogy így a későbbiekben az LMP, továbbá a pártoktól független szervezetek is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. Az Együtt alelnöke felvetette, hogy a megmozdulást a fővárosban rendezhetnék önállóan a civilek, míg vidéken a pártok szerveznének megmozdulást. A részvevők előzetesen egyetértettek abban, hogy a tüntetést pártlogóktól mentesen tartanák meg.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott, ma már nincs „a magyar valóságnak” olyan területe, amelyet ne érintett volna a fideszes és kormányzati korrupció. A DK alelnöke példaként említette a trafik- és földpályázatokat, valamint a paksi atomerőmű bővítését, majd reményét fejezte ki, hogy demonstrációjuk figyelmeztetheti a hatalmat, illetve a legfőbb ügyészt, hogy „amit eddig tett a korrupcióval szemben, az enyhén szólva édeskevés”.

Az ellenzéki egyeztetés hétfőn folytatódik, a pártok képviselői ekkor várhatóan a szervezési feladatok települési leosztásáról állapodhatnak meg.