Országos, kétnapos sztrájkba kezdenek a Tesco dolgozói

Fotó: MTI / Kozma István

-

Pénteken 16-24 óráig, szombaton pedig 10-24 óráig nem dolgoznak az alkalmazottak.


A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta, óriási a sztrájk támogatottsága az áruházak körében,


a felhíváshoz már több tucat bolt csatlakozott.

Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke azt is elmondta, a munkabeszüntetés pénteken 16 órától éjfélig, szombaton pedig 10 órától éjfélig tart. Szerdán tájékoztatták a Tesco képviselőit, hogy az utolsó egyeztetésen tett ajánlatuk nem felelt meg az elvárásoknak.
A dolgozók nem munkalassító sztrájkot tartanak, hanem beszüntetik a munkát, az üzletek ezért akár be is zárhatnak erre az időszakra - mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A dolgozók alacsony létszámát, és az így kialakult leterheltséget sokkal nagyobb problémának látják az alacsony béreknél.
A szakszervezetek és a Tesco legközelebb hétfőn délelőtt egyeztetnek, a KDFSZ elnöke azt mondta, garanciát fognak kérni az ígéretek betartására a Tescotól.
A szakszervezetek hétfőn jelentették be, hogy országos sztrájkra készülnek, mivel az augusztus végén benyújtott követeléseikről nem sikerült megállapodniuk a munkaadóval. A fő konfliktus az volt, hogy a Tesco az idei béremelések helyett inkább a 2018-as béremelésre összpontosítana.


Válaszolt az áruház

A Tesco csalódott, és folytatni szeretné a párbeszédet a szakszervezetekkel. Közleményükben azt írták, a sztrájk alatt is törekszenek az áruházláncok működtetésére, és a Tescot választó 3,3 millió vásárló színvonalas kiszolgálására fókuszál.