Országos hőséggel kezdődik az ősz

Fotó: MTI / Varga György

-

Igazi nyári kánikula várható szeptember első napjaiban, csak jövő héten csütörtöktől mérséklődik a felmelegedés a sokéves átlag szintjére.


A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn, a nyár utolsó napján folytatódik az országos hőség, sok napsütéssel. Csak fátyolfelhők lehetnek az égen, eső kizárt. A dél-délnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. Reggel általában 14 és 19 fok között, de a nagyvárosokban 20 fok körül alakul a hőmérséklet. Délután 30 és 37 fok közötti tikkasztó meleg lesz.

Kedden, szeptember 1-jén is zavartalanul napos időre számíthatunk. Marad a rekkenő hőség 31-37 fokos csúcsértékkel.

Szerdán észak-nyugat felől megerősödik, a Kisalföldön viharossá fokozódik az észak-nyugati szél – ezzel a Dunántúl északi részére frissebb levegő érkezik, és itt megszűnik a hőség. Egy-egy zivatar is kitörhet. Az ország más tájain folytatódik a nagy meleg, többfelé mérhetünk 30 fok feletti értékeket.

Csütörtökön a napsütést többször zavarja gomolyfelhő, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. 29 fok körül alakulhat a csúcsérték, főleg keleten lehet még mindig hőség.

Pénteken erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé fordul elő zápor, zivatar. A lehűlés folytatódik, már csak 24–29 fok közé melegszik délutánra a levegő. Erős lesz az észak-nyugati szél.

A jövő hétvégén változóan felhős időre van kilátás elszórt záporokkal. Mérsékelt lesz a felmelegedés: a sokéves átlagnak nagyjából megfelelő, 24-25 fok körüli maximumok lehetnek.