Országos eső jön, novembert idézi az időjárás

-

Vasárnap kiadós, országos eső lesz, a következő napokban pedig kifejezetten kellemetlen, hideg időre kell felkészülni.


A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint vasárnap borult idő és országos eső lesz. Északnyugaton 5-15, délen 30-40 milliméter, kiadós eső várható. Többfelé erős, az Alföldön és északnyugaton viharos lesz az északkeleti szél. Erős lehűlésre számíthatunk, napközben szinte nem is emelkedik majd a hőmérséklet: reggel 5 és 11, délután 5 és 12 fok között alakul. Az erős szélben még hidegebbet érzünk majd, kellemetlen ősz idő várható. Rosszak lesznek a közlekedés feltételei is: vízátfolyásokra, vizes útszakaszokra, emellett erős oldalszélre készülhetünk, ezért vezessünk óvatosan! Hidegfronti hatás terheli a szervezetünket.

Hétfőn napközben nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, de keleten estig maradhat az erősen felhős vagy borult ég. Eleinte többfelé, majd egyre inkább már csak keleten alakul ki újabb eső, zápor. Az Északi-középhegységben, 700-800 méter felett havas eső, hó is hullhat. Lassan mérséklődik a légmozgás. Marad a sokéves átlagnál több fokkal hidegebb, novembert idéző idő: délután mindössze 4 és 11 fok közötti értékeket mérhetünk.

Kedden változóan felhős idő lesz, tehát legalább rövid ideig tartó napsütés már mindenhol lehet. Csapadék már csak elszórtan fordul elő. Reggel 3-4 fokig süllyed (talaj menti fagy többfelé lehet), délután 9-10 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szerdától folytatódik a hűvös őszi időjárás, gyakran lesz erős az északnyugati szél. Reggelente +2, +4, délutánonként +10 fok körüli értékek várhatók. A gyakran felhős égből mindennap lehet szórványosan eső, zápor.