Országnyi területet művelnek meg az oligarchák az LMP szerint

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Szélsőségesnek tartja a magyarországi nagybirtokrendszert az LMP parlamenti képviselője. A harminc legnagyobb agrárérdekeltség majdnem akkora területen gazdálkodik, mint amekkora Luxemburg.


"Nem azé a föld, aki megműveli, hanem azé az ország, akié a föld" – mondta Sallai R. Benedek, aki szerint az oligarchák mondják tollba a jogszabályokat és a támogatáspolitikát is, és ennek eredménye, hogy az állam számukra biztosítja a bérbe adható termőföld túlnyomó többségét.

Sallai szerint Csányi Sándor érdekeltségei nagyobb területen gazdálkodnak, mint Málta, ám a mintegy 180 ezer termelő 90 százalékának mindössze néhány hektár jut. A tíz legnagyobb magyarországi agrárcég által használt föld nagysága nagyobb, mint Andorra, Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek mérete pedig San Marino nagyságát haladja meg.

"Ennyi erővel csinálhatnak egy saját országot, a probléma az, hogy már megcsinálták" – mondta a képviselő.

Sallai hazugságnak nevezte Bitay Márton, az agrártárca államtitkárának állítását, hogy 30 ezer kisgazdálkodó vett volna területet a földprivatizációban. A ténylegesen vásárlók száma alig 3200, ha levonja a jogi személyiségeket vagy az egy háztartásba bejelentett embereket – mondta a képviselő.

Szerinte a kormány az agrárkamarát is bekebelezte, és az már nem a gazdálkodók, hanem a kabinet érdekeit védi, a Szél-kormány ezért első intézkedései között fogja megszüntetni a kötelező agrárkamarai tagságot.