Oroszországot sem lehet csak úgy szétlopni

Fotó: AFP / YURIY DYACHYSHYN

-

Oroszországban őrizetbe vettek egy újabb, korrupcióval vádolt tisztségviselőt. És lekapcsolták az orosz posta vezetőjét is.


Oroszországban pénteken egy újabb magas rangú tisztségviselőt vettek őrizetbe korrupció vádjával, ezúttal a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kaukázusi, szocsi hivatalának a vezetőjét – jelentette az orosz média.

Gennagyij Lopirev tábornokot azzal vádolják a hatóságok, hogy több millió rubel (1 rubel = 4,5 forint) csúszópénzt fogadott el.

Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint a tábornokot tetten érték, amikor őrizetbe vették. A hírügynökség szerint a Lopirevnél tartott házkutatás során 1 milliárd rubelt találtak.

Közben hivatali visszaélés vádjával büntetőeljárást kezdeményezett az orosz posta vezérigazgatója ellen az orosz főügyészség, mert Dmitrij Sztrasnov 95 millió rubel (csaknem 430 millió forint) jutalmat utaltatott ki magának.

Sztrasnov állítása szerint a jutalmat jóváhagyta a távközlési és tömegkommunikációs minisztérium két tisztségviselője. A két hivatalnok ellen a főügyészség gondatlanság miatt kezdeményezett eljárást – írja az ATV.

Az utóbbi időben megszaporodtak a magas rangú orosz tisztségviselők elleni, korrupció vádjával indított eljárások. Legutóbb Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési minisztert vették őrizetbe és menesztették hatalommal való visszaélés gyanúja miatt.