Oroszországnak is meggyűlik a baja az Iszlám Állammal

-


Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) azt közölte hétfőn, hogy Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) erői vasárnap nyolc szélsőséges iszlamistát öltek meg Ingusföldön, hétfőn pedig újabb hatot Kabard-Balkárföld székvárosában, Nalcsikban.

A Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön likvidált dzsihadisták a tájékoztatás szerint "terrorcselekményeket" követtek el, rendfenntartókat gyilkoltak meg. Az FSZB emberei állítólag Adam Tagilovval is végeztek, aki a hatóságok szerint részt vett a tavaly decemberi, több mint húsz halálos áldozatot követelő grozniji terrortámadásban.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, ahol rendszeresek a kisebb-nagyobb terrorakciók, és ide vezetnek az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. A Szovjetunió 1991-es szétesése után Oroszország két háborút vívott a szakadár csecsen erőkkel, az elmúlt években azonban iszlám szélsőségesek léptek a szakadár csoportok helyére. Az Oroszország észak-kaukázusi térségében aktív radikális szervezet, a Kaukázusi Emirátus nemrégiben szövetségre lépett az Iszlám Állammal.