Oroszországnak egyszerre 11 hadihajója lehet Szíriában

Fotó: Europress/AFP/Andrey Stenin / Europress/AFP/Andrey Stenin

-

A hmejmími és a tartuszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt Szíriában.


Oroszország megkezdte az állandó hadseregcsoport felállítását Szíriában – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter. "Múlt héten a főparancsnok jóváhagyta a tartuszi és a hmejmími bázis szerkezetét. Megkezdtük ott az állandó jelenlét kiépítését" – mondta. Sojgu szerint az orosz kontingens fő erőit a múlt héten kivonták Szíriából.

Hmejmímben az orosz haderő légi támaszponttal, Tartuszban pedig haditengerészeti műszaki ellátó központtal rendelkezik, amelyet teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni.

Vlagyimir Putyin december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Sojgu december 22-én tett jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartuszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt.

Az orosz parlament felsőháza jóváhagyta a tartuszi haditengerészeti létesítmény kibővítéséről megkötött orosz-szíriai megállapodást. A dokumentum szerint Oroszország egyszerre 11 hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve a nukleáris meghajtású eszközöket is.