Oroszországban a média is külföldi ügynök lehet

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ

-

Bírósági végzés nélkül is korlátozhatók a civil szervezetek oldalai.


A külföldi vagy a külföldről finanszírozott médiát külföldi ügynökként jegyezhetik be Oroszországban – a törvénytervezetet egyhangúlag fogadta el a parlament alsóháza. A törvény a válasz arra, hogy az USA-ban külföldi ügynökként jegyeztették be az orosz állami tévét, az RT Americát, mert Washington szerint a propagandaadó beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. A jogszabályt várhatóan a jövő héten jóváhagyja a felsőház is, majd aláírja az államfő.

A törvénymódosítás azokat a médiumokat érinti, amelyek külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek, avagy azok megbízottjai részéről kapnak pénzügyi vagy más anyagi támogatást. A szabályozás kiterjed azokra a termékekre is, amelyeket az ilyen forrásokból részesülő orosz jogi személyek támogatnak.

A törvénymódosítás nem érinti az orosz médiát, és azokat sem, amelyeknek külföldi résztulajdonosaik vannak.

Azt az orosz kormány dönti majd el, mely lapokat tekintik külföldi ügynököknek. A szabályozás szerint a médiumoknak nyilvánosan be kell majd jelenteniük, hogy külföldi ügynökként működnek és rendszeresen be kell számolniuk pénzügyeikről és személyzeti politikájukról.

A parlamenti vitában Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke azt mondta: a törvénymódosítás szimmetrikus válasz az amerikai fellépésre. Szerinte a törvény azt jelzi, hogy az orosz médiát nem lehet úgy kezelni, mint az RT-t. Pjotr Tolsztoj házelnök szerint az intézkedéskényszerű volt, mert az orosz parlamentnek "válaszolnia kell a kihívásokra". Szerinte a törvénnyel "a szólás szabadsága nem sérül Oroszországban".

Egy másik törvény lehetővé teszi, hogy az Oroszországban nem kívánatosnak minősített nem civil szervezetek weboldalait bírósági végzés nélkül is letilthassák. Az indoklás szerint 2015 óta a jogszabály lehetővé tette az orosz főügyészség számára, hogy nem kívánatosnak minősítse azokat a külföldi vagy nemzetközi nem kormányzati szervezeteket, amelyek fenyegetést jelentenek Oroszország alkotmányos berendezkedése, védelmi képességére és biztonságára. A törvény egyúttal megtiltotta az érintett szervezetek – jelenleg 11 ilyen van –, hogy anyagaikat terjesszék, de honlapjaikat eddig még nem blokkolták Oroszországban.

A törvény megalkotói szerint ezeket a weboldalakat "Oroszország bel- és külpolitikájának lejáratását, negatív közvélemény kialakítását és az ország belső helyzetének destabilizálását célzó anyagok" terjesztésére használják.

Az intézkedés nem pusztán válasz az amerikai lépésekre, vélhetően köze van a márciusában tartandó elnökválasztáshoz is.