Oroszország tényleg visszavonul az ukrán határ mellől?

Fotó: AFP / OLGA MALTSEVA / AFP / OLGA MALTSEVA

-

Oroszország visszavonta az ukrán határtól annak a mintegy 40 ezres haderőnek a nagyobb részét, amelyet tavasszal vezényelt a térségbe – közölte az amerikai védelmi minisztérium.


A határ menti térségekben ugyanakkor még mindig nagy számban vannak orosz katonák – írta internetes oldalán a BBC. Magukat megnevezni nem kívánó amerikai védelmi források arról számoltak be, hogy mintegy hét zászlóaljnyi, néhány ezer katona maradt az ukrán-orosz határ térségében. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter nagyon ígéretes mozzanatnak nevezte az orosz csapatok visszatérését korábbi állomáshelyükre. A politikus útban Szingapúr felé nyilatkozott újságíróknak az őt szállító repülőgép fedélzetén. Kijelentette ugyanakkor, hogy

„Nem minden (orosz) katonai egység tartózkodik ott, ahol kellene. Tudjuk, hogy katonák ezreit kivonták, illetve elhagyják a határtérséget. Azt is tudjuk, hogy több ezer katona továbbra is ottmaradt, és ők nem mozdultak”.
Korábban Washington arra kérte Moszkvát, hogy vonja ki az orosz-ukrán határ térségéből a 40 ezer fősre becsült kontingensét, hogy csökkenjen a feszültség. Vlagyimir Putyin orosz államfő a múlt héten adott utasítást arra, hogy a katonák – amelyek hadgyakorlaton vettek részt Oroszország déli, valamint nyugati régióiban – térjenek vissza állandó állomáshelyükre. A kivonulást eddig nyugati források nem erősítették meg.