Oroszország nem adja ki csak úgy az ukrán pilótanőt

Fotó: AFP / KIRILL ZYKOV

-

Nagyija Szavcsenko kiadatási eljárása hónapokig eltarthat.


Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) abban az esetben kész átadni a bíróságnak az Oroszországban 22 évre ítélt ukrán katonanő, Nagyija Szavcsenko kiadatásához szükséges iratokat, ha az ukrán igazságügyi minisztérium szavatolja, hogy az elítélt letölti büntetését.

Az FSZIN sajtószolgálatának közleménye szerint megkezdődött a kiadatásról szóló döntéshez szükséges dokumentumok összeállítása, de azokat a szolgálat csak akkor juttatja el az ügyben illetékes orosz bírósághoz, ha a kijevi igazságügyi tárca szavatolja a kiszabott ítélet maradéktalan végrehajtását.

Mark Fejgin, az elítélt ügyvédje április végén úgy nyilatkozott, hogy Szavcsenko kiadatási eljárása megkezdődött, de eltarthat egy-két hónapig.

Korábban Ukrajna az elítélt személyek kiadatásáról rendelkező 1983-as konvenció alapján kérte Moszkvától azokat a dokumentumokat, amelyek alapján megvizsgálja, hogyan tölthetné le büntetését Nagyija Szavcsenko a hazájában.

Az orosz igazságügyi minisztérium szerint a pilótanő átadásához szükség van egy ukrán bírósági döntésre, továbbá Szavcsenko ítéletét összhangba kell hozni az ukrán törvényekkel, majd egy orosz bíróságnak kell döntenie a kiadatásról.

Petro Porosenko ukrán elnök korábban azt ajánlotta Moszkvának, hogy cseréljék ki a pilótanőt az orosz felderítés feltételezett két tagjára, akiket Kijevben ítéltek el.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko tagadta ezt.