Oroszország meghívta a szélsőjobbot a krími népszavazásra

Fotó: Europress/AFP/Bulent Kilic / Europress/AFP/Bulent Kilic

-

Moszkva meghívta Európa szélsőjobboldali pártjait, hogy vegyenek részt megfigyelőként vasárnapi a Krím félszigeten a népszavazáson.


Az Eurobserver cikke szerint Marine Le Pen, a Francia Nemzeti Front elnöke még ingadozik, hogy elmenjen-e, de eleget tehet a meghívásnak az osztrák szélsőséges párt is, akiket szintén várnak a vasárnapi referendumra. Az orosz katonák és paramilitáris egységek felügyelete zajló népszavazáson két kérdésre kell válaszolnia a krímieknek: támogatják-e, hogy a félsziget az Orosz Szövetségi Köztársasághoz csatlakozzon, valamint támogatják-e, hogy visszaállítsák az 1992-es krími alkotmányt és Krím státusát Ukrajnában.


Moszkva kiakadt a kitiltáson

Elfogadhatatlannak és diszkriminatívnak tartja Moszkva, hogy orosz újságíróknak nem engedélyezték a részvételt Barack Obama amerikai elnök és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök washingtoni sajtótájékoztatóján. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő pénteki közleménye szerint olybá tűnik, hogy Washingtonban, ahol "szeretnek töprengeni a szólásszabadságon és újságírók jogain", nem hajlandók követni ezeket az elveket, és azt szeretik, ha csak "ellenőrzött" sajtóorgánumokkal van dolguk, amelyek a "kellő" információkról tájékoztatnak. Lukasevics bírálta az amerikai kormányzatot amiatt is, hogy szerinte szemet huny a Jacenyuk-kormány mögött álló "neonáci" Jobboldali Szektor bűncselekményei felett. Jacenyuk szerdán tárgyalt Washingtonban Obamával a krími válságról, illetve az ottani orosz beavatkozásról.