Oroszország már kész a szír ellenzéket is támogatni harcában

Fotó: Europress/AFP/Vasily Maximov / Europress/AFP/Vasily Maximov

-

A külügyminiszter szerint légi támogatást adnának nekik az Iszlám Állam elleni harchoz.


Oroszország kész légi támogatást adni bombázás formájában, hogy segítsen a szír ellenzéki csoportoknak, például a Szabad Szíriai Hadseregnek (SzSzH), az Iszlám Állam elleni harcukhoz – idézte az orosz külügyminisztert, Szergej Lavrovot az RT.


A külügyminiszter megerősítette azt a többször hangoztatott véleményét is, hogy az Egyesült Államok hibát követ el akkor, amikor nem hajlandó Oroszországgal együttműködni Szíriában. „Washington nem akar nekünk információkkal szolgálni arról, hogy hol vannak a terroristák és hol vannak az ellenzéki csoportosulások.

Az, hogy Lavrov pont a Szabad Szíriai Hadsereget említi, részben meglepő, részben nem. Meglepő azért, mert az orosz vadászgépek már többször is bombázták az SzSzH állásait. Másrészt viszont nem, mert az oroszok már korábban is próbáltak kapcsolatot építeni velük, de azt akkor az SzSzH déli frontjának parancsnoka azzal utasította el, hogy nem akarnak együttműködni Bassár el-Aszad elnökkel és hadseregével, mivel nekik köszönhető, hogy az Iszlám Állam betette az országba a lábát.

Sőt, az SzSzH korábban csatlakozott egy olyan koalícióhoz is, amely harcolna az Aszadot támogató oroszok és az irániak ellen.