Oroszország már bombáz is Szíriában

Fotó: AFP / MAHMOUD TAHA

-

Csak éppen nem az Iszlám Államot, hanem a szír ellenzéket.


Először egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai illetékes közölte az orosz légicsapások megindulásának hírét a Reuters brit hírügynökséggel. Azt mondta, az orosz gépek a nyugat-szíriai Homsz város közelében lévő célpontokat támadtak. A tisztségviselő arról számolt be, hogy Moszkva egy órával a légitámadás megindítása előtt értesítette Washingtont, további részleteket azonban nem árult el.

Aztán a moszkvai védelmi tárca szóvivője megerősítette az értesülést. Igor Konasenkov a pontos helyszínt nem árulta el, de közölte, a légicsapások célpontjai az Iszlám Állam terroristáinak katonai raktárai, kommunikációs központjai, járművei fegyverzete és üzemanyagkészletei.

Közben egyre több szíriai ellenzéki csoport jelezte, hogy az orosz repülőgépek valójában őket támadták, és nem az Iszlám Állam állásait, de még csak nem is az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front fegyvereseit, mert azok nincsenek is ott az adott térségben. Az orosz akció miatt már több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok is tiltakozott. A hadi helyzetet és a diplomáciai frontok állását ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

Az orosz alkotmányos előírásoknak megfelelően Vlagyimir Putyin elnök felhatalmazást kért a haderő külföldi bevetésére az orosz parlament felsőházától. A Szövetségi Gyűlés egyhangúan igent mondott. A történtek fényében érthető a sietség, alig pár óra múlva a már be is vetették az orosz gépeket Szíriában.


Ez állítólag a mai bombázás Homsz tartományban


A CNN-nek képe még nincs, de van térképe