Oroszország közeledne a NATO felé

Fotó: DPA / RAINER JENSEN

-

Putyin korábban a hidegháború maradványának nevezte a szervezetet.


Nem tartja idejétmúlt szervezetnek a NATO-t Oroszország. Az orosz külügyminisztérium európai együttműködési osztályvezetője szükségesnek tartja a korábbi szinten helyreállítani Moszkva kapcsolatait a szövetséggel.

Andrej Kelin szerint sok országnak egyszerűen megéri gazdasági és politikai szempontból az észak-atlanti szervezethez tartozni, mert így nem kell önálló külpolitikát kiépíteniük. Példaként említette Belgiumot, melynek NATO-tagállamként nem kell minden feladat ellátására alkalmas önálló haditengerészetet, légierőt és rakétavédelmi rendszert kiépítenie.

A diplomata realitásnak és katonai tényezőnek nevezte a NATO-t, mellyel szerinte normális kapcsolatokat kell kiépítenie Oroszországnak, és fel kell újítani azt, ami volt.

Korábban maga Vlagyimir Putyin orosz elnök a hidegháború maradványának nevezte a NATO-t, amely szerinte feladatokat keres magának. A megválasztott amerikai elnök, Donald Trump is arról beszélt kampányában, hogy az észak-atlanti tömörülés idejétmúlt, mert egy már nem létező, szovjet fenyegetés ellen találták ki, és az Egyesült Államok nem biztos, hogy megvédi azokat az országokat, amelyek nem veszik ki megfelelően részüket a kölcsönös védelem költségeiből.