Oroszország Kijeven tartja a szemét

Fotó: AFP Photo/Alexander Khudoteply / AFP Photo/Alexander Khudoteply

Oroszország arra szólította fel az ukrán kormányt hétfőn, hogy ne alkalmazzon erőszakot az ország délkeleti részében tüntető oroszbarátok ellen.


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és ügyvezető ukrán kollégája, Andrij Descsica telefonon beszélt egymással. Lavrov hangsúlyozta, hogy az ukrán kormány tartsa tiszteletben a térségben élők törekvéseit. Egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy katonai erőt alkalmazzanak a törvényes kérésekkel fellépő tüntetőkkel szemben, akik „nyelvüket, kultúrájukat és társadalmi jogaikat kívánják megvédeni”. Kijev szerint viszont az orosz vezetés szándékosan szít „szakadár megmozdulásokat” Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszbarát tiltakozók három városban több helyi közigazgatási épületet elfoglaltak. Az ukrán kormány szerint ennek az a célja, hogy ürügyet szolgáltasson az orosz csapatok ukrajnai behatolására. Lavrov még hétfőn amerikai kollégájával, John Kerryvel is tárgyalt. Kezdeményezték, hogy tíz napon belül közvetlen tárgyalások kezdődjenek az ukrán helyzetről Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió részvételével. Kerry arra figyelmeztette orosz partnerét, hogy minden további, Ukrajna destabilizálására irányuló lépésnek ára lesz majd Oroszország számára.


Hétfőn Donyeck után Harkivban is közölték az oroszbarát aktivisták, hogy átveszik az ellenőrzést az állami intézmények felett. Donyeckben előzőleg kikiáltották a független Népköztársaságot. A város behívta az ukrán-orosz határtól mindössze 30 kilométerre állomásozó orosz csapatokat. Az incidensről, amelynek sérültjei is voltak, itt írtunk. A keletukrán városok oroszbarát lakossága népszavazást akar a területről csakúgy, ahogy korábban a Krím is döntött függetlenségéről, illetve az Oroszországhoz való csatlakozásról. A Viktor Janukovics politikai hátországának tartott Kelet-Ukrajna lakosainak fele orosz anyanyelvű, így amennyiben a térség Oroszországhoz történő csatlakozását a nép elé vinnék, az eredmény akár további területvesztést is jelenthetne Kijevnek. Minderről ebben a cikkünkben olvashat.