Oroszország ismét tagadta, hogy katonái lennének a Donyec-medencében

Fotó: AFP / VASILY MAXIMOV

-

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta: a Donyec-medencében nem voltak és most sincsenek orosz katonák, de voltak és vannak olyan orosz állampolgárok, akik szolidárisak az ott lakókkal.


Bár Kelet-Ukrajnában hivatalosan tűzszünet van, azóta is folyamatosan lövik egymást az ukrán kormányerők és az oroszbarát szeparatisták a Donyec-medencében, mint ez a mai, helyszíni riportunkból is kiderül. Kijev szerint a szeparatistákat orosz katonák is támogatják (adataik szerint eddig 1600 orosz halt meg a háborúban, és 6000 harcol jelenleg is), ezt azonban Moszkva következetesen tagadja, bár az nyilvánvaló, hogy Putyin melyik felet támogatja.


Ezúttal Dmitrij Peszkov szólalt meg, aki a moszkvai TVC televízió egyik műsorában beszélt erről. Szerinte „rengeteg orosz érez mély szolidaritást a Donyec-medencében élők iránt, akik ténylegesen félelemben élnek az ukrán fegyveres erők és a nacionalista osztagok fenyegetése miatt" – idézi a szóvivőt az MTI.

„Ezekben az emberekben szilárd a szándék, hogy harcoljanak életükért és megvédjék biztonságukat" - mondta Peszkov. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ő olyan donyecki lakosokról beszél, akik mellesleg Ukrajna állampolgárai, és akiket maga Ukrajna taszította el magától.

A szóvivő azzal vádolta Kijevet, hogy nem képes vagy nem akarja végrehajtani a minszki tűzszüneti egyezményekben foglaltakat. Kijevnek szerinte ehhez előbb vagy utóbb közvetlen párbeszédet kell létesítenie a donyecki és luhanszki szakadár "köztársaságok" vezetőivel, miközben terroristáknak tartja őket.

Peszkov több külpolitikai kérdést érintett az interjúban, beszélt a többi között az orosz-török viszonyról is, amely rendkívüli kiéleződött azután, hogy tavaly novemberben a török légvédelem lelőtt egy Szu-24-es orosz harci gépet a szíriai-török határ térségében, azt állítva, hogy az illetéktelenül tartózkodott a török légtérben.

Dmitrij Peszkov megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy szó sem lehet semmilyen kapcsolatteremtésről Ankarával, amíg "nem teszi meg azt, amit meg kell tennie ilyen helyzetben". A szóvivő nyilvánvalóan arra utalt, hogy Moszkva bocsánatkérést követel Ankarától, amely azonban erre nem hajlandó.