Oroszország háborús bűnökhöz asszisztál

Fotó: AFP / GEORGE OURFALIAN

-

Aleppóban legalább 82 civilt, köztük 11 nőt és 13 gyermeket lőttek agyon a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű erők.


Bernard Cazeneuve francia kormányfő elítélte kedden az aleppói civilek ellen a szíriai kormányzat által, Oroszország segítségével elkövetett mészárlásokat, amelyek szerinte háborús vagy akár emberiség elleni bűncselekményeknek is minősíthetők. Eközben Párizs az ENSZ BT azonnali összehívását kérte az aleppói helyzet miatt.

„Elítélem ezeknek a mészárlásoknak a szörnyűségeit, s kijelentem: az elkövetőknek számot kell majd adniuk cselekedeteikről a nemzetközi közösség előtt” – szögezte le a múlt héten kormányfővé kinevezett Cazeneuve, aki most politikai programját ismertette a párizsi parlament előtt. „Most is, mikor beszédemet mondom, szörnyűséges humanitárius tragédia sújtja Aleppó városát és az ottani civil lakosságot” – mondta.

Egyben kitért arra, miszerint egyes tanúvallomások szerint a 40 évnél fiatalabb férfiakat letartóztatják, erőszakkal besorozzák,


sőt néha ki is végzik a szír kormánycsapatok, mégpedig a Bassár el Aszad szír elnök rendszerét támogató erők, mindenekelőtt Oroszország támogatásával.

Az ENSZ kedden aggodalmát fejezte ki azon hírek hallatán, hogy állítólag Bassár el Aszad erői tucatnyi civilt, köztük gyerekeket végeztek ki Aleppóban, amelyet immár szinte teljesen elfoglaltak a kormánycsapatok.


Franciaország ENSZ-nagykövete a BT-ülés összehívását kérve a XXI. század legsúlyosabb emberi tragédiájának nevezte az aleppói helyzetet, s közölte: mindent meg kell tenni a vérontás beszüntetésére.


Az utóbbi néhány napban legalább 82 embert, köztük 11 nőt és 13 gyermeket lőttek agyon a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű erők a felkelőktől visszavett Busztan al-Kaszr, al-Fardúsz, al-Kalaszah és al-Szalihín negyedekben – mondta Rupert Colville, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője. Az értesülések szerint a civilek elleni gyilkosságokat a kormányerők oldalán az iraki Harakat al-Nudzsaba fegyveres csoport követi el.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy a szíriai felkelők több mint 100 ezer embert tartottak fogva élő pajzsként Kelet-Aleppóban, ők az első adandó alkalommal a kormányerők uralta negyedekbe szöktek. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország védelmi tárcájának szóvivője emellett a szíriai hadsereg aleppói hadműveletét


sikeresnek és a civil lakosságra nézve minden tekintetben humánusnak minősítette.

Konasenkov a brit és a francia vezetésnek azt a bejelentését, hogy még mindig 250 ezer polgári személy rekedt az ostromgyűrűben, „teátrális jajgatásnak” és „oroszellenes üres szózatoknak” bélyegezte.


Colville viszont annak a félelmének adott hangot, hogy véres megtorlás áldozatává válik az a több ezer civil, aki még a kormányerők által ostromlott, felkelők kézen lévő néhány négyzetkilométer kiterjedésű „pokoli területen” ragadt. Mint mondta, a jelentések szerint a folyamatosan előrenyomuló kormányerők menekülő civilekre lőnek az utcán, vagy éppen saját otthonaikban végeznek velük. „Sokkal többen lehetnek” – mondta, utalva arra, hogy a civil áldozatok száma meghaladhatja a jelentések alapján becsült értéket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa eközben arra figyelmeztetett, hogy az Aleppóban történt mészárlás bármely más, felkelők ellenőrizte szíriai városban megtörténhet. „Ami Aleppóban zajlik, megismétlődhet Dumában, Rakkában, Idlíbben” – hangsúlyozta Zeid Raad al-Husszein, aki szerint nem szabad hagyni, hogy ez az öldöklés folytatódjon.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden egy meg nem nevezett orvosra hivatkozva arról számolt be, hogy az ostromlott Kelet-Aleppóban számos, valószínűleg több mint 100, kísérő nélküli vagy családjától elszakított gyerek szorult be egy heves támadás alatt álló épületbe.

Az orosz katonaság legutóbbi közlése szerint a szíriai felkelés jelképévé vált észak-szíriai város 98 százaléka került vissza a kormányerők fennhatósága alá.

Egy szíriai katonai forrás kedden arról számolt be, hogy a hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta azokat a negyedeket, amelyeket a felkelők hátrahagytak, miután hétfőn összeomlott a védelmi erejük. A felkelők az észak-szíriai várost átszelő folyó nyugati oldalán lévő néhány negyedben vették fel – vélhetően utolsó – állásaikat.