Oroszország Eurázsiai Oscar-díjat tervez

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

Az OCKAP persze nem az Oscar ellendíja lenne.


Oroszországban egy új filmdíj alapítását tervezik, az „Eurázsiai Oscart” évente adnák át, de egy prominens orosz filmes szerint nem szánják a hollywoodi Oscar-ceremónia riválisának – osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

„Eurázsia egy nagy része a világnak, amely több figyelmet érdemelne, mint amely jelenleg ráirányul” – mondta Nyikita Mihalkov Oscar-díjas orosz filmrendező. Mihalkov, aki az orosz filmművészek szövetségének elnöke, emellett a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál vezetője, a díjjal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem szánják azt a hollywoodi Oscarok versenytársának.

A rendező az Oroszország által két éve annektált Krím félszigeten először megrendezett Eurázsiai Híd elnevezésű filmfesztiválon beszélt arról, hogy a fesztivál megfelelő rendezvény lenne az Eurázsiai Oscar-díj-kiosztó számára.

A jelentős orosz filmfesztiválok állami támogatásból működnek, és várhatóan az Eurázsiai Oscarokat is az állam finanszírozza majd.

Mihalkov kifejtette, hogy például a koreai, indiai vagy pakisztáni filmek is versenyezhetnének az új díjért. A rendező szerint


a komoly politikai és társadalmi problémákkal küzdő országokban erősebb filmek születnek.

Mihalkov, aki az 1995-ös Csalóka napfény című filmjéért kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, régóta panaszkodik arra, hogy az orosz filmekkel igazságtalanul bánik az amerikai filmakadémia. Bár a rendező arról beszélt, hogy az új díj alapításával nem akarnak Hollywooddal konkurálni, Oroszországban éppen arról folyik a vita, hogy az orosz filmek javára visszaszorítsák a hollywoodi filmek forgalmazását.


Októberben adják át először Oroszországban a hollywoodi Golden Globe-díjak helyi verzióját – emlékeztetett a THR.com.