Oroszország elzárta az olajcsapot

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Az orosz Basnyefty olajcég leállította a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást Magyarország és Szlovákia felé. A háttérben ezúttal nem politikai okok állnak.


A Basnyefty októbertől decemberig 525 000 tonnányi, a Barátság kőolajvezetéken szállítandó olajra vonatkozó kvótával rendelkezett. Októberben még a terveknek megfelelően 180 ezer tonna olajat szállított le, november eleje óta azonban leállította a szállításokat e vezetéken keresztül – írja a Portfolió.

A cég az elmúlt négy évben exportált olajat a belize-i központtal rendelkező Normeston kereskedőcéggel kötött hosszú távú szerződése alapján. Kereskedők szerint a szállítás leállításának hátterében a Basnyefty új tulajdonosának, a Rosznyeftynek az értékesítési stratégiája áll, a cég ugyanis a végső vásárlókkal közvetlenül megkötött szerződésekben hisz.

Az egyetlen érintett végső vásárló a hírügynökség szerint a Mol. Kereskedők úgy vélik, a Basnyefty a Szlovákiának és Magyarországnak leszállítandó olajat kikötőkbe irányította.

Az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyefty 330 milliárd rubelért, vagyis közel 5,2 milliárd dollárért vásárolta meg a Basnyefty 50,1%-os, vagyis többségi részesedését, és kormányzati jóváhagyásra vár a fennmaradó kisebbségi tulajdonrész megvásárlásához.