Oroszország elutasítja a lelőtt maláj gépet vizsgálók megállapításait

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Az orosz polgári légi közlekedési ügynökség (Rosszaviacija) helyettes vezetője szerint a holland nyomozók "szelektíven" válogatták ki a bizonyítékokat, és a "logikátlanság szintje" túlmegy minden határon.


Oroszország határozottan "nem ért egyet" a holland nyomozók következtetéseivel a malajziai utasszállító lezuhanásának körülményeiről Ukrajnában - közölte Oleg Sztorcsevoj.

A Buk rakétákat gyártó Almaz-Antej orosz vállalat közben teljesen kizárta, hogy oroszországi fegyvernek köze volt a tragédiához. A cég magyarázata szerint az Oroszországban hadrendbe állított, 9H314M robbanófejjel ellátott Buk-rakéták repeszdarabjai pillangó formájú lyukakat ütnek a géptesten, márpedig ilyen formájú repesznyomokat nem találtak. Az Almaz-Antej szerint ebből az következik, hogy a gépet régebbi gyártmányú, 9M314 robbanófejjel ellátott Buk-rakéta találta el, amilyet 1982 óta nem gyártanak. Ilyen rakétái nincsenek Oroszországnak - közölte a vállalat.

Az MH17-es vizsgálati jelentését kedden hozta nyilvánosságra a közlekedésbiztonsági hivatal. A vizsgálat kiderítette, hogy egy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a Malaysia Airlines MH17-es járatát, a pilóták holttestében megtalálták a rakéta egyes darabjait is. A sajtótájékoztatón nem nevezték meg, hogy ki tehető felelőssé a gép lelövéséért.