Oroszország elítélésére készül az EU

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

A minden eddiginél véresebb aleppói akciók miatt Oroszország szankcionálása is felvetődhet az európai uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácsülésén, amelyen egyebek között a migrációs válság és a szíriai konfliktus megoldásáról egyeztetnek hétfőn és kedden – közölte egy neve mellőzését kérő magas rangú uniós diplomata.


A diplomata kijelentette, Oroszország erőteljes, civilek halálával járó szíriai fellépésével csökkent annak a lehetősége, hogy a bombázások leálljanak és a segélyek eljussanak az arra rászorulókhoz. Aleppó minden eddiginél rombolóbb orosz támadása véleménye szerint fordulópont a közel-keleti helyzet rendezése tekintetében, háborús bűnök elkövetését veti fel, ami nemcsak a hidegháborús időkre emlékeztet, hanem az álláspontok minimális mértékű közeledésének elmaradásával épp afelé halad.

Az állam- és kormányfők csütörtökön és pénteken esedékes értekezletét előkészítő külügyminiszteri tárgyalásokon a tagállami politikusok egy része – brit nyomásra – várhatóan amellett érvel majd, hogy mondják ki Oroszország és Damaszkusz felelősségét, és a korábban a Krím annektálása miatt bevezetett szigorú korlátozások feloldása helyett fontolják meg újabb szankciók bevezetését is.

Mások véleménye szerint Oroszország elmarasztalása esetén hosszú időre megszűnhet az unió által szorgalmazott humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását is biztosító folyosó létrehozásának esélye – hangsúlyozta a diplomata.

A tanácsülés részleteit ismerő forrás elmondta, hogy a több irányból jelentkező bizonytalan politikai helyzet okán a megbeszélések központi témája lesz az Európai Unió globális szerepének alapjait rögzítő uniós globális stratégia decemberre elkészülő, európai védelemmel és biztonsággal foglalkozó fejezete.

A stratégiában kimondják, hogy Európának nagyobb figyelmet kell fordítania saját biztonsága megőrzésére, amelyben a tagállamok várhatóan nagyobb szerepet kapnak majd. A diplomata elmondta, a tagállamok egyetértenek abban, hogy az unió jelenleg lassúnak mondható reagálóképességét fokozni kell, ahogyan szorosabbra kell fűzni a NATO-val való együttműködést is.

Információk szerint az uniós vezetők ki akarják terjeszteni a Libanonnal, Jordániával és öt afrikai országgal – Niger, Mali, Nigéria, Etiópia, Szenegál – korábban megkötött megállapodást, amely a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszafogadása és visszaintegrációja mellett uniós forrásokat biztosít abban az esetben, ha a visszafogadó ország menekülteket alkalmaz egy iparágban.

Az unió és tagállamai között egyetértés mutatkozik abban, hogy a probléma forrásához közel kell hatékony és gyors megoldást találni, hogy a javuló biztonsági környezet és az életminőség emelkedése miatt egyre kevesebben induljanak útnak Európa felé – tette hozzá az uniós diplomata.