Oroszország az interneten korlátozza a tüntetések szervezését

Fotó: Moszkva, Tretyakov Képtár - gyülekezési jog Konsztantyin Juon: Vasárnapi vásár a Vörös téren / Moszkva, Tretyakov Képtár - gyülekezési jog Konsztantyin Juon: Vasárnapi vásár a Vörös téren

-

Letiltották az orosz hatóságok azoknak az oldalaknak az elérhetőségét, ahol a moszkvai kormányellenes tüntetést szervezték volna.


A moszkvai Vörös tér mellett országszerte szerveztek volna tüntetéseket a Putyin-rendszer ellen vasárnapra az oroszok.
Előző vasárnap viszont Alexei Navalnij, ellenzéki vezető már szervezett egy megmozdulást, ezért 15 nap elzárással büntették, közel ezer embert pedig letartóztattak.
A Moscow Times szerint a korrupcióellenes alapítvány moszkvai irodájából élőben közvetítették a tüntetést, amikor bombafenyegetést kapott az épület. Az irodában dolgozók nem akarták megszakítani az élő internetes közvetítést, nem hagyták el az épületet, ezért a komplett személyzetet letartóztatták.


Diákok sem tüntethetnek

Az április 2-ai tüntetés szervezői önmagukat „fiatal, átlagos moszkvai diákoknak” írták le, és azt mondták, semmi közük Alexei Navalnijhoz – írja a Reuters. Pénteken már 2000-en jelezték vissza, hogy részt vennének a diáktüntetésen, amelynek sem az időpontját, sem a helyszínét eddig nem jelentették be a hatóságoknál. A megmozdulást illegálisnak minősítették, és öt VKontakte-oldalt, illetve YouTube-csatornát le is tiltottak pénteken „zavargásoktól és szélsőséges tevékenységektől” tartva.


Lelőtték a kritikust

Vlagyimir Putyin, aki jövőre negyedszer is nyerni szeretne a választásokon, csütörtökön felszólalt a tüntetések ellen. „Mindenkinek, aki megszegi a törvényt, bűnhődnie kell” – mondta Putyin. A március 26-ai tüntetés előtt néhány nappal Gyenyisz Voronyenkov orosz politikus, aki ismert volt Putyin-ellenes megnyilvánulásairól, három lövést kapott egy kijevi szálloda előtt, és azonnal belehalt sérüléseibe.