Oroszország áramot ad a szakadár területeknek

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

A moszkvai képviselő szerint Kijev elszakítja a Donyec-medencét Ukrajnától.


Moszkva biztosítja a luhanszki szakadár terület áramellátását, miután Kijev fizetési elmaradásra hivatkozva leállította az odairányuló villamosenergia-szállítást – mondta Borisz Grizlov, a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyeztető összekötő csoport orosz tagja.

Az orosz kormány úgy döntött, hogy humanitárius támogatás keretében látja el villanyárammal az el nem ismert államot – mondta Grizlov. Szerinte a "politikailag motivált" és a "minszki megállapodásokkal abszolút ellentétes" ukrán lépés azon döntések sorozatába illeszkedik, amelyek


gyakorlatilag elszakítják a Donyec-medence egyes területeit Ukrajnától".

Szerinte a Donyec-medence lakossága a "tudatos gazdasági blokád" miatt nem tud fizetni az áramért. Luhanszk megyében jelenleg nincs áramfogyasztási korlátozás – mondta Grizlov. A szakadárok energiaügyi minisztériuma szerint az ellátást saját forrásokból biztosítják.

Ukrajna keddre virradóra állította le Luhanszk megye szakadár részének áramellátását. Március közepén Kijev megtiltotta az áruszállítást a kelet-ukrajnai frontvonalon keresztül, vagyis az úgynevezett népköztársaságok és Ukrajna egyéb részei között.